Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. december 21., szerda

FONTOS TÁJÉKOZÓDNI! ELTARTÁSI SZERZŐDÉS >> MUTATJUK KINEK ÉS MIKOR ÉRDEMES MEGKÖTNI!

FONTOS TÁJÉKOZÓDNI! ELTARTÁSI SZERZŐDÉS >> MUTATJUK KINEK ÉS MIKOR ÉRDEMES MEGKÖTNI!

A tartási szerződésnek
A tartási szerződés megkötése nagyon gyakran alkalmazott módszere az idősgondozásnak. A tartásra kötelezett,  a tartási szerződés alapján:
Szponzorát linkek:


  • a tartásra jogosult körülményeinek és szükségleteinek megfelelő ellátására,
  • gondozására,
  • a tartásra jogosult ellenérték teljesítésére köteles.
Ez a kötelezettség magába foglalja:-írj a das.hu
  • a tartásra jogosult lakhatásának biztosítását,
  • élelemmel és ruházattal való ellátását,
  • gondozását,
  • betegsége esetén ápolását és gyógyíttatását,
  • halála esetén pedig az illő eltemettetését.
A gondoskodásért cserébe a tartásra jogosult ellenértéket köteles szolgáltatni. 
Az ellenszolgáltatásnak az egyik legismertebb és tipikus  esete:
  • az eltartás fejébe az ingó és ingatlan vagyontárgyak tulajdonjogának.
Az eltartó megszerzi az ellenértékként átruházott ingó és ingatlan vagyontárgyak tulajdonjogát a tartási szerződés megkötésével, éppen ezért roppant fontos, hogy minden esetben írásba foglalva kössék meg a felek a szerződést. 
Abban az esetben, ha az eltartóra ingatlan tulajdonjogát ruházzák át a tartási kötelezettség ellenében, és az eltartó az őt terhelő kötelezettség biztosítására megfelelő biztosítékot nem ad a tartásra jogosult felhívására, akkor a tartásra jogosult  kérelmére az ingatlan-nyilvántartásba az átruházott ingatlan terheként tartási jogot kell bejegyezni. Ilyen esetben az eltartó által adott biztosítékból vagy tartási jog bejegyzése esetén az ingatlanból az eltartott kielégítheti a tartás iránti követelését.
Bármelyik fél kérelmére a bíróság módosíthatja a tartási szerződést, természetesen mindkét fél érdekeinek figyelembevételével, ha indokolatlan a szerződés változatlan tartalommal történő fenntartása ,  különösen a felek megromlott viszonyára való tekintettel. 
Amennyiben a szerződés módosításával , annak a célja nem valósítható meg, akkor  a bíróságtól a szerződés megszüntetését bármelyik fél kérheti. 
Alapvetően a bíróság nincs kötve a felek kérelméhez, de semmiképpen nem alkalmazhat olyan jogkövetkezményt a bíróság, amely ellen mindkét fél tiltakozik. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha a felek kérik a tartási szerződés ítélettel történő módosítását, akkor azt a  bíróság nem szüntetheti.
Az eltartott halála esetén a tartási szerződésnek különös nagy  jelentősége van, mert azok a vagyontárgyak, amelyeket tartási szerződéssel átruház az eltartott az eltartóra az eltartás fejében, nem képezik alapját a kötelesrésznek. A hagyaték tiszta értéke csak a  kötelesrész alapja, és még az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke. 
Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kötelesrészre jogosultak, azaz  az elhunyt leszármazói, házastársa és szülője, akik az örökhagyó törvényes örökösei vagy végintézkedés hiányában azok lennének az öröklés megnyílásakor, nem számíthatják hozzá követelésük alapjához a tartási szerződésben szereplő vagyontárgyakat.
A cikk a das.hu cikke alapján készült.
A cikk forrása: nyugdij.info

Szponzorát linkek: