Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. december 21., szerda

Ez az apróság 2,2 milliós nyugdíj-kiegészítést jelent! Itt tájékozódhat >>>>

Ez az apróság 2,2 milliós nyugdíj-kiegészítést jelent! Itt tájékozódhat >>>>


2,2 millió forint nyugdíjkiegészítés >>> így kaphatja meg, csak egy apróságon múlik!
Ez az apróság 2,2 milliós nyugdíj-kiegészítést jelent!
Szponzorát linkek:


Köztudott, hogy az egyik legnépszerűbb nyugdíjcélú megtakarításnak számítanak az önkéntes nyugdíjpénztárak egyszerűségük és olcsóságuk miatt. De érdemes tájékozódni, mert nagy különbségek  lehetnek a pénztárak által felszámított költségek között, ha  jól választunk, akkor akár 2,2 millió forintot is nyerhetünk. Nagyon sok pénztár van, de a cikkben támpontot adunk, hogy mire kel odafigyelni.-írja  bankmonitor.hu
Sokan bizonytalanok, nem tudják eldönteni, hogy milyen megtakarításban helyezzék el pénzeiket. Nagyon fogékonyak vagyunk  az akciókra és a leárazásokra és a megtakarításoknál is az a gyakorlat, hogy azokat választjuk, amelyek olcsóbbnak tűnnek.. A nyugdíjcélú megtakarítások tűnnek a legkézenfekvőbbnek, ha okosan akarjuk befektetni a pénzünket és még az állami  támogatás is jó érv mellettük. 
Tulajdonképpen rendelkeznek   minden olyan kedvező tulajdonsággal, ami egy átlagbefektető szempontjából fontos lehet:
  • elkezdhető alacsony havi összeggel,
  • nem kell  szakértelem hozzá,
  • alacsony költségű
  • és komoly állami kedvezményt kapunk hozzá.
De itt sem mindegy, hogy melyiket választjuk,  ugyanis , ha nem vagyunk figyelmesek, akkor 2,2 milliót is bukhatunk.
Lássuk mekkora költséget számítanak fel egyes pénztárak?
Ehhez óriási segítséget nyújtanak a bankmonitor adatai.

Ahogy telik az idő, a szektorban fokozatosan visszaesik majd az átlagos költségterhelés, a jegybank adatai szerint 2000-ben az egyenlegünkből még  közel 2%-ot emésztettek fel a költségek,  de 2014 végén alig 0,78%-ról beszélhetünk, ez azt jelenti, hogy egy év alatt az  éppen aktuális számlánk egyenlegéből ennyit vittek el a költségek.
Már mindent levonást tartalmaz a  0,78%-os költség, a működés viszi el kevesebb mint felét,   a befektetések kezelése pedig a maradék nagyobb részt. Egyes a pénztárak között jókora eltérések vannak,  a díjterhelés tekintetében. Majdnem tízszeres a különbség a  jegybank kimutatásai szerint a legolcsóbb és a legdrágább pénztár között.
A Lilly Nyugdíjpénztár 0,14%-os díjterheléssel működött a  2014-re elérhető adatok alapján, ez volt a legolcsóbb volt a 40-es listán. Míg a  legdrágább a Praxis Nyugdíjpénztár volt 1,13%-kal, viszont itt a jegybank szakértői szerint  végelszámolás van folyamatban
Általában megállapítható, hogy azok a pénztárak dolgoznak alacsonyabb díjterheléssel az átlaghoz képest, amelyek nem tartoznak valamilyen pénzügyi csoporthoz, vagy a munkáltatók tartják fent a pénztárat. A választásnál, nagyon számít a pénztár mérete , mert h a tőkeerős háttér van a pénztár mögött, akkor természetesen az jóval  nagyobb biztonságot jelenthet, így esetleg megérheti nagyobb költséget kifizetni a zsebünkbe nyúlni.
 Az önkéntes pénztárak száma évről évre fokozatosan szűkül, és ez a tendencia folytatódni fog a jövőben is. Ennek fényében az lehet a jó stratégia, ha a nagyobb taglétszámmal és vagyonnal bíró pénztárakat nézzük meg. Természetesen  nem jelenthet garanciát ez sem, ugyanis éppen a legnagyobbak közé tartozó ING szüntette meg 2014-ben az önkéntes ágát, az ügyfelek pedig  az Aranykorhoz kerültek át a tendereztetés után.
Az biztos, hogy  nem juthatnak a kötelező magánnyugdíjpénztárak sorsára az önkéntes nyugdíjpénztárak. Természetesen nem lehet kizárni itt sem  a visszaélés vagy hibázás eshetőségét, ugyanis voltak olyan szereplők is , akik megszenvedték a brókerbotrányt is, de joggal remélhetjük, hogy ha ehhez hasonló eset a nagy pénzügyi csoportok háza táján történik, akkor a károsultaknak ellentételezést adnak , már csak a jó hírnevük megtartása miatt is.

Szponzorát linkek:
Már egy kisebb eltérés is rengeteget számít
1%-pont a különbség a legolcsóbb és legdrágább pénztár teljes díjterhelése között. Ez nem tűnik oyan soknak, de évtizedekben mérhető az átlagos megtakarítási idő, és ezért idővel a különbségek jó nagyra duzzadhatnak.
Például, a bankmonitor levezette , ha  30 éves korunkban elkezdünk takarékoskodni, és havonta 10 ezer forintot fizetünk be, mi történik a pénzünkkel, ha a legolcsóbb (0,14%), az átlagos (0,78%) és a legdrágább (1,13%) pénztárban vagyunk tagok,  éves alapon 4,5%-os átlagos hozammal számoltak,  a következő számlaegyenlegekre számíthatunk.
Attól függ,  hogy milyen hosszú távon vagyunk pénztártagok, az eltérés is eszerint változik a pénztárak között. Tulajdonképpen nincsenek érdemi különbségek az időszak első felében, de áthatóan később a számlák összege közötti eltérés egyre nagyobbá válik.  35 év tagság után a 65 éves nyugdíjkorhatárral számolva , a legolcsóbb megoldást választók összesen 2,2 millió forinttal , 23%-kal lehetnek gazdagabbak, mint azok, akik a legdrágább pénztárat választották.
A nagyobb, tőkeerősebb pénztárak közül is amellett érdemes  letenni a voksot, amelyik a működését olcsóbban ki tudja hozni, mert így milliókkal több pénzünk gyűlhet össze évtizedek múlva. Ezen felül még szóba jöhetnek más szempontok is , mint például az elérhető teljesítmények, mert az elért hozamok döntik el igazán a végső elszámolásnál, hogy mennyire is  jártunk jól az üzlettel.
Milyen költségek merülhetnek fel az önkéntes nyugdíjpénztáraknál
Egyszerű a helyzet, mert meghatározott arányban  az adott éves befizetéshez képest vonnak le tőlünk költséget a pénztárak. 
Három részre osztják a  befizetésünket, attól függően, hogy éppen már mennyi befizetésnél tartunk:
  • fedezeti tartalék
  • működési tartalék
  • likviditási tartalék
A befizetésünk döntő hányada a fedezeti tartalékba kerül, a befizetéseinket a költségektől megtisztítva ez alatt a címszó alatt tartják nyilván. Azért különítik el A másik két részt, hogy biztosítani tudják  a pénztár zavartalan működését. Minél nagyobb összeget fizetünk be a pénztárunkba, annak megfelelően a  költségek is fokozatosan csökkennek.
A pénztárak a befizetések mellett a  fedezeti tartalékban mutatják ki a hozamokat is, tehát az itt gyarapodó összeget csökkentik a megtakarítások befektetéséhez kötődő költségek (vagyonkezelés, letétkezelés) is. Nem szabad elfelejteni, hogy  a fentieken kívül még a belépésnél vagy az  átlépésnél a pénztár egyszeri költséget számíthat fel, a legnagyobbaknál ennek mértéke  csupán 2-4 000 forint között mozog.
A cikk forrása: nyugdij.info

Szponzorát linkek: