Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. november 21., hétfő

Nyugdíjasok figyelem, nyugdíj előtt állók figyelem! – 5 tény, amit mindenképpen tudniuk kell!

Nyugdíjasok figyelem, nyugdíj előtt állók figyelem! – 5 tény, amit mindenképpen tudniuk kell!

Nyugdíj: öt parancsolat, amit véss az eszedbe
Az  biztos, hogy  a szakemberek szerint, csak úgy számíthatsz nyugodt nyugdíjas, ha az évek folyamán erre a célra takarékoskodsz.
Szponzorát linkek:

Ha arra a döntésre jutottál, hogy megtakarítasz öreg korodra, az bizony már félsikernek számít . De nem elég az elhatározás, a Bankmonitor.hu néhány ötletet oszt meg, amivel  segít, hogy gyakorlatban is megvalósítsd az elképzeléseidet, és  segít elkerülni  az 5 leggyakoribb hibát is. – írja  a bankmonitor.hu

1.) Túl későn kezded el a megtakarítást
Fiatalkorban rengeteg olyan hibát követünk el , amit később bizony  megbánunk. Figyeljünk arra,  hogy ne legyen közte a nyugdíjtakarékosság hiánya! Nem kell ahhoz matematikusnak lenned, hogy rájöjj, minél később állsz neki az e célra való spórolásnak, annál kevesebb pénzt tudsz gyűjteni öregségedre. Ha időben elkezded és még ha  „csak” havi 10 ezer forintot tudsz félrerakni, akkor is  a nyugdíjba vonulásodkor akár 22 millió feletti összeggel is rendelkezhetsz, ha következetesen , megszakítás nélkül fizeted ezt a havi összeget. És mennyit tudsz gyűjteni, ha halogatod, és csak az 50-es éveidben kezdesz spórolni, akkor több mint 19 millió forinttal kevesebb lesz a tartalék.  A Bankmonitor egy táblázat segítségével illusztrálja, hogy mennyit számít időben elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítást.

2.) Nem teszel félre eleget
Ha a családban jellemzően magas életkort értek el a nagyszülők, rokonok, akkor Neked is van rá esélyed, hogy akár 90 éves kort is elérd, erre pedig érdemes anyagilag is felkészülni. A tapasztalat szerint a várható élettartamát az emberek többsége alulbecsüli. Ha úgy számolunk, hogy  havi 150 ezer forint nyugdíj-kiegészítésünk legyen, akkor bizony csak egy  2 évvel tovább fizetett nyugdíjhoz is már 3 millió forint extra megtakarítás szükséges. Ezért lenne fontos inkább több várható nyugdíjban töltött évvel számolni.

3.) Sokszor előfordul, hogy nem célszerűen, nem jó helyen gyűjtöd a pénzed
Ha eldöntöd, hogy már a jelenben teszel valamit a nyugodtabb nyugdíjas évek érdekében, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan kezdesz hozzá. Ha ilyen hosszú távra  elköteleződsz, akkor a kedvező adózást érdemes kihasználni. Lehetővé teszik a dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítások, hogy adójóváírás formájában visszakapjad a saját befizetéseid 20%-át. 
Jelenleg három ilyen dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítás létezik:
  • az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)
  • a nyugdíjbiztosítás.
Ezek közül a NYESZ a legolcsóbb, viszont  a legkényelmesebb az ÖNYP.

4.) Nem szabad túl konzervatív befektetőnek lenni
Ha most kezdesz el megtakarítani nyugdíjcélra, akkor el kell döntened, hogy mibe fektetsz. A választáshoz segítséget nyújtanak  az önkéntes nyugdíjpénztárnál, ugyanis javasolnak egy portfóliót  az életkorod alapján. Ezt felül is tudod bírálni,  viszont a másik két lehetőségnél , a NYESZ és nyugdíjbiztosításnál  elsősorban te döntöd e, hogy mibe fektetsz, és  hogy milyen hozamot érsz el.
Az alap összefüggést minden kezdő befektető ismeri, ami nem más, mint hogy a kockázatvállalással a befektetés várható hozama is nő, ugyanis  könnyen olyan helyzet kerülhetsz a  kockázatvállalás nélkül, hogy az inflációnál kisebb lesz  a nyugdíjcélú megtakarításoddal elért hozamod. Ez azt jelenti, hogy a megtakarításod reálértelemben csökken, azaz  nem tudsz rajta annyi szolgáltatást és terméket venni, mint korábban.
Ha  időben elkezdesz megtakarítani, akkor évtizedekben lehet mérni a befektetésed időtávját, ami   akár a legkockázatosabb befektetéseknek is elegendő időt jelent, ahhoz,  hogy termőre forduljon.
  Szponzorát linkek:
5.) Nem szabad túl agresszív befektetőnek sem lenni
Ha  az időtáv kellően hosszú, akkor nincs szükség arra, hogy a legkockázatosabb eszközöket (deviza, határidős ügyletek, stb.) kelljen  megvásárolnod. Ezekkel a befektetésekkel könnyen lenullázhatod a nyugdíjas éveidre félretett vagyonod. A biztos befektetésre  jó megoldást nyújtanak az ÖNYP-n és a NYESZ-en belüli  befektetési alapok, amelyek a magasabb és alacsonyabb kockázatú befektetéseket sokkal optimálisabb  arányban tartalmazhatják.
Fontos folyamatosan figyelni a kockázati szintet is: érdemes inkább magasabb kockázatot vállalni a futamidő elején, majd pedig a nyugdíjkorhatár közeledtével ,megéri  egészen a pénzkivételig csökkenteni a kockázatot, amikor már csak kockázatmentes eszközöket érdemes  tartani.
Forrás : bankmonitor.hu
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: