Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. november 21., hétfő

Nyugdíjasoknak is jár állami támogatásra lakásfelújításra, csak szinte senki nem tud róla!

Nyugdíjasoknak is jár állami támogatásra lakásfelújításra, csak szinte senki nem tud róla!


Az építőiparra is hatással van az elöregedő társadalom. Az idősek számának növekedése hajtja az ingatlanok idősbaráttá alakításának piacát. Egy ilyen felújítás értéke elérheti a milliós tételt is, ezért a vállalkozásoknak nem csak a fiatalok otthonteremtési terveire, de a nyugdíjasok igényeire is érdemes figyelni. Az érintetteknek jó hír, hogy ehhez is igénybe vehetnek állami támogatást.
Szponzorát linkek:


A magyar népesség – a fejlett társadalmakhoz hasonlóan – öregedő tendenciát mutat – írja az Ötvenentúl.hu. A KSH adatai szerint az elmúlt öt évben húszezerrel nőtt a 65 évnél idősebbek száma. A magasabb korral többnyire a képességek és az általános egészségi állapot romlása is együtt jár. Egy tavalyelőtti európai egészségfelmérés szerint az idősebbek 40 százalékának okoz nehézséget a lépcsőzés, harmaduknak a gyaloglás, negyedüknek pedig a mosakodás.
Az időseknél a különböző porckopásokból adódó fájdalmak, az ízületi mozgásbeszűkülések, a csontritkulásból adódó elváltozások és az izomerő csökkenése a legjellemzőbb. A járás bizonytalanabbá válása komolyabb balesetekhez, hosszú felépüléshez vezethet. A megelőzés érdekében érdemes a lakókörnyezetet átalakítani” – tanácsolja Károlyiné Örsi Eszter, gyógytornász.
Fontos például kapaszkodókat felszerelni, jó megvilágítást elhelyezni, vagy a küszöböket megszüntetni. De az idősek számára az egyik legnagyobb kihívás a fürdőszoba használata. A régebben épült lakások többségében még kád van, amiből nehezebb kiszállni. Egy tágas zuhanykabin praktikusabb.
Sokan szereltetnek be kifejezetten mozgáskorlátozottak számára tervezett, az átlagosnál magasabb vécékagylót is. „Fürdőszoba-felújításkor sokszor ér minket meglepetés. Gyakran találkozunk rossz állapotú csövekkel, zárlatos bojlerrel, veszélyesen elhasználódott csempével” – mondja Felföldi Viktor, a Magyar Épületgépész Kft. munkatársa. – „A változtatások mértékétől függően így a lakás átépítése, idősbaráttá tétele pár százezer forinttól akár másfél – kétmillió forintig is terjedhet.
Ez azonban nyilván nem az az összeg, amit a nyugdíjból, megtakarítás nélkül elő lehet teremteni. A költségek azonban előre láthatóak, az átalakításokkal sem szükséges megvárni a legutolsó pillanatot, már évekkel előtte érdemes felkészülni a várható kiadásokra – tanácsolja az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Köntös Péter úgy véli, az idősek lakásfelújítási igényeinek kielégítése minden érintett csoport számára kifizetődő.
A legfontosabb persze, hogy az időseknek javul az életminősége, ám a lakástakarék-befizetések évi akár hetvenkétezer forintos támogatásával az állam a társadalompolitikai céljait is hatékonyabban látja el. Az építőiparnak pedig a mostani lendületet követően hosszútávon fenntartható bevételi forrást jelenthet a lakások idősbaráttá alakítása – tette hozzá a szakértő.
Forrás : (otvenentul.hu), csalad.hu
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: