Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. december 10., szombat

AMI JÁR AZ JÁR >> EBBEN AZ ESETBEN IGÉNYELHETI A NYUGDÍJEMELÉST ÉS KÖTELESEK IS MEGEMELNI!

AMI JÁR AZ JÁR >> EBBEN AZ ESETBEN IGÉNYELHETI A NYUGDÍJEMELÉST ÉS KÖTELESEK IS MEGEMELNI!


A saját jogú nyugellátásban részesülő személy nyugellátását kérelemre saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell. A növelésre való kérelmet évente egy alkalommal, legkorábban a kereset, jövedelem megszerzését követő naptári évben lehet benyújtani.
Szponzorát linkek:


Ha a növelésre jogosult személy a növelés megállapítása előtt elhunyt, a növelésre szerzett jog a hozzátartozói nyugellátásra jogosult személy kérelmére a hozzátartozói nyugellátás megállapítására irányuló eljárás során érvényesíthető.
A saját jogú nyugdíjas biztosított részére járó 0,5 százalékos növelés ahhoz a nyugdíjhoz kapcsolódik, amelynek a folyósítása alatt a növelést megalapozó munkavégzés, járulékfizetés megtörtént.
Ha tehát az igénylő korábban már részesült nyugellátásban (pl. előrehozott öregségi nyugdíjban) és nyugdíjasként folytatott keresőtevékenységére tekintettel a nyugdíjjogosultság megszűnéséig (a nyugdíj 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként történő folyósításáig) 0,5 százalékos növelést is folyósítottak részére,az újabb saját jogú nyugellátás (öregségi nyugdíj) megállapítása esetén a „korábbi” 0,5 százalékos növelés, mint a járulékfizetéshez kapcsolódó többletjuttatás „feléled”. 
Az igénylő az utóbb megállapításra kerülő nyugellátás folyósításának kezdő időpontjától a növelésre ismétjogosult.A növelés összegére járó időközi esedékes emelés(eke)t az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatósága hajtja végre.
Ha a keresőtevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas, volt nyugdíjas (jelenleg korhatár előtti ellátásban, vagy rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásban részesülő személy) elhalálozik mielőtt kérelmezte volna nyugellátása összegének növelését, az érintett elhunyt jogán hozzátartozói nyugellátásra jogosult személy kérheti a jogszerző nyugellátásának 0,5 százalékos növelését, mivel az az előzetes nyugdíjjárulék-fizetés alapján az elhunytat megillette volna, és a hozzátartozói nyugellátás összegét is befolyásolja.
Jogszabály:
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: