Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. november 14., hétfő

Ezek a nyugdíj újraszámolás esetei >>ilyenkor kérheti!

Ezek a nyugdíj újraszámolás esetei >>ilyenkor kérheti!


2012 óta a nyugdíjreformnak köszönhetően többször találkozunk azzal az általános szabállyal, hogy csak a nyugdíj korhatár betöltésétől lehet igénybe venni öregségi nyugdíjat. Ez alól a rendelkezés alól kivételt képez a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása, amely ellátás öregségi teljes nyugdíjat jelent ,az életkorra tekintet nélkül, a törvényben előírt feltételek megléte esetén.-írja az ado.hu
Szponzorát linkek:



Viszont az öregségi nyugdíj a törvény szerinti “első ízben” történő megállapítása mellett a néha előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az ellátás folyósítása során betölti a nyugdíj korhatárát egy korábbi ellátásban részesülő személy.

Ez az esemény kétféle helyzetben következhet be:
– egyik  a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülők esetében,
–  és a korhatár előtti ellátásban részesülők esetében.
A nyugdíjkorhatár betöltése korhatár előtti ellátás esetén
  1. év és a nyugdíjreform előtt többféle okból, jogcímen volt lehetőség igénybe venni a nyugdíj korhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat:
– hosszú szolgálati idő alapján előrehozott öregségi nyugdíjat,
–  hivatásos szolgálati jogviszony alapján szolgálati nyugdíjat.
A módosuló szabályokra tekintettel 2012. január 1-től korhatár előtti ellátásként kerültek ezek az ellátások tovább folyósításra egészen addig, míg az érintett személy elérte  a nyugdíj korhatárt.
A nyugdíjak évenkénti rendszeres emelésének mértékével szintén  emelkedik a korhatár előtti ellátások összege is. Az ellátás öregségi nyugdíjként, változatlan összegben kerül továbbfolyósításra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől.
Lehet keresőtevékenységet folytatni is természetesen korlátozott összeghatárig a korhatár előtti ellátások folyósítása mellett. Évente a minimálbér tizennyolcszoros összegének felel meg a jövedelemhatár.
Az érintett személy szolgálati időt szerez nyugdíjjárulék fizetése alapján a korhatár előtti ellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel. Fontos tudni, hogy nem nyugdíj ez az ellátás, nem nyugdíjas az ellátásban részesülő, szerezhet további szolgálati időt ennek köszönhetően, ellentétben azokkal a munkavállalókkal akik öregségi nyugdíjban részesülnek. .
Kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását :aki, az öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől, amikortól korhatár előtti ellátását már öregségi nyugdíjként kapja, abban az esetben, ha az érintett személy legalább 365 nap szolgálati időt szerez a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt.
A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXII. törvény 18. §-a tartalmazza ezt a lehetőséget.
A nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül kérhető az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása. Igazolási kérelemmel lehet élni abban az esetben, ha esetleg elmulasztotta a határidőt az érintett személy.
  1. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető meg az ismételt megállapításhoz szükséges szolgálati idő.
Azért erre  a napra van meghatározva  a kezdő időpont, mert a korhatár előtti ellátásokról szóló jogszabály ettől az időponttól lépett hatályba, és legkorábban a korhatár előtti ellátás folyósítása csak ettől a naptól történhetett.
Abban az esetben, ha magasabb  az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított nyugdíjösszeg, akkor természetesen a jövőben  a magasabb összeg kerül folyósításra.
A fentieket  a korhatár előtti ellátásban részesülő személy halála esetén is alkalmazni kell a hozzátartozói nyugellátások megállapítása során is azzal, hogy ” ahol fenti rendelkezések öregségi nyugdíj korhatár betöltését említik, azon az elhunyt jogszerző halálát kell érteni”.
A szolgálati járandóságban részesülőkre is vonatkoznak az ismételt megállapítás lehetőségét tartalmazó szabályok vonatkoznak !
Megváltozott munkaképességű személyek korbetöltése
Nyugdíjkorhatáruk betöltésekor választási lehetőséggel rendelkeznek azook a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült személyek:
  • akik az 57. életévüket már betöltötték a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (továbbiakban Mmtv.) hatályba lépésekor,azaz 2012. január 1-jén, tehát 1955. január 1-jét megelőzően születtek.
Az Mmtv. 32. § (4) bekezdése szerint kérhetik, hogy rokkantsági ellátásuk a nyugdíjkorhatár betöltését követően öregségi nyugdíjként kerüljön továbbfolyósításra:
  • az 1955. január 1-je előtt született és 2011. december 31-én I., II. vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült személyek a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől ( jelen esetben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól)
Fontos hangsúlyozni, hogy kérelemre történhet az öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítás.
Öregségi nyugdíj megállapítása iránti igény nyújtható be abban az esetben:
  • Ha az érintett személy a rokkantsági ellátás öregségi nyugdíjként történő folyósítását még nem kérte,
  • vagy abban az esetben, ha az még nem öregségi nyugdíjként került folyósításra kérelmét követően .
Ha az az öregségi nyugdíj megállapítható az érintett személy részére, mert rendelkezik  annak valamennyi feltételével (életkor, szolgálati idő, a biztosítási jogviszony hiánya), az öregségi a nyugellátás megállapítása előtt tájékoztatja az érintett személyt a nyugellátás várható összegéről nyugdíjigény elbíráló nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv.
Az érintett személy ennek az adatnak  az  ismeretében tud dönteni arról, hogy a rokkantsági ellátással azonos összegben folyósított öregségi nyugdíjat kéri, vagy az új összegben megállapított öregségi nyugdíj folyósítását igényi a továbbiakban.
Forrás : http://ado.hu
A cikk forrása: nyugdij.info

Szponzorát linkek: