Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. november 14., hétfő

Adategyeztetés a szolgálati időről és a nyugdíjjárulék alapját képező keresetekről

Adategyeztetés a szolgálati időről és a nyugdíjjárulék alapját képező keresetekről

Adategyeztetés a szolgálati időről és a nyugdíjjárulék alapját képező keresetekről
Szponzorát linkek:


2014-2016 között hivatalból egyeztetnek az 1955-1959 között született emberekkel, 2016 december 31-ig minden érintett személy esetében legalább meg kell kezdeni az eljárást.
Szintén hivatalból fognak egyeztetni 2017-2019 között az 1960-1964 között született személyekkel is, míg a 1964 után született személyekkel ugyanilyen ütemben,  öt éves születési korcsoportonként, és két éves ciklusokban kerül lebonyolításra a hivatalból történő adategyeztetés.
Azok a személyek, akik  1955 előtt születettek bármikor kérhetik a hatósági adategyeztetést.
Nem szűnik meg a kérelemre történő adategyeztetés :  bárki számára nyitva áll ez a lehetőség, ez különösen fontos  a nők kedvezményes nyugdíját igényelni kívánó nők számára, hogy meg tudják állapítani, mennyit kell dolgozniuk, hogy meglegyen a 40 év jogosultsági idő.
Abban az esetben, ha már kapott valaki erre vonatkozó határozatot, akkor az adategyeztetés  a korábbi határozattal lezárt időszakot követő időszakra fog  vonatkozni, nem számolják előről.
HIVATALBÓL TÖRTÉNŐ ADATEGYEZTETÉS
A hatósági nyugdíjbiztosítási adategyeztetést az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság már megkezdte az 1955-1959 közötti években született személyekkel, megközelítőleg 400 ezer emberrel. Az első leveleket 2014. augusztus 25-én postázták és két éven belül – azaz 2016. december végéig  meg kell kezdeni az eljárást minden érintett személynél.
Az 1960-ban és utána született személyekkel szintén ötéves korcsoporti bontásban,majd kétévente indítják az adategyeztetést, amikor lezárul a mostani egyeztetési folyamat.
Az 1954-ben vagy korábban született emberekkel hivatalból nem egyeztetnek, ők kérhetik az adategyeztetést a Nyugdíjfolyósítótól.
Az adategyeztetési eljárásnak az a  célja, hogy az esetleges hiányosságok, adateltérések, különösen a hiányzó időszakokra vonatkozóan, keresetekkel, járulékokkal felmerülő kérdések időben kiderüljenek,legyen idő  pótolni, utána járni, és a nyugdíjra jogosultak ne a TB nyugellátás iránti igényük bejelentésekor  szembesüljenek a problémákkal, mert  a kérdések tisztázásáig még hosszú hónapokig nem folyósítják az egész nyugdíjat a jogosultnak. Ennem az eljárásnak köszönhetően már az igény benyújtásakor pontos, letisztázott adatok alapján tudják megállapítani a nyugdíj mértékét.
Előfordulhat, hogy az adategyeztetés során szembesül valaki azzal, az egyébként igen a gyakori gonddal, hogy munkáltatójuk nem jelentette be őket a TB nyilvántartásba vagy éppenséggel nem fizette meg utánuk az előírt járulékokat. Ilyenkor a  járulékcsalást ilyen esetben nem a biztosított követte el, hanem a munkáltató, ő számolhat a következményekkel. De fontos a helyzetet mindenképpen tisztázni a nyugdíjigény benyújtásáig.
Az adategyeztetés elején minden TB biztosított a lakóhelye szerinti megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól előzetesen kap egy tájékoztató levelet  az adategyeztetésről és a szükséges tudnivalókról. Tájékoztatják a levélben ügyfelet arról is, hogy  lehetősége van mindent elektronikusan intézni az Ügyfélkapun keresztül. Ezután  a nyugdíjbiztosító  kimutatást küld azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyeket rögzítettek a TB nyugdíjbiztosítási nyilvántartásában az elmúlt években-évtizedekben, a munkáltatók bejelentése alapján.
A következő adatok szerepelnek a részletes kimutatásban:
– a biztosításban töltött időszakok és az egyéb szolgálati idők
– hölgyek esetén a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idők
– a foglalkoztatók adatai
Szponzorát linkek:

Az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó :
– nyugdíjjárulékköteles kereset, jövedelem; a keresetek a nyugdíj szempontjából csak 1988. január 1-jétől számítanak. A korábbi kereseteket figyelembe lehet venni, ha nincs elegendő járulékfizetéssel fedezett nap 1988. január 1. óta a nyugdíjba vonulás napjáig.
–  a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék,az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan
– szerepelnek azok a szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt TB járulékfizetés, illetve nyugdíjjárulék fizetés.
A  kimutatást tartalmazó levél kézhezvételét követő 90 napon  minden érintett személynek lehetősége van arra, hogy jelezze a kifogásait vagy elfogadja az adatokat.
Kiemelten figyelni kell az olyan szolgálati időnek minősülő időtartamokra, mint a felsőfokú tanulmányok ideje, vagy a nem munkaviszony alatt töltött sorkatonai idők, amelyek nem szerepelnek a nyugdíjbiztosító nyilvántartásában, mert azokat nem a foglalkoztatónak kellett jelenteni, hanem az érintett személynek.
Mindenképpen jelezni kell az adategyeztetés eredményét, ha nincs észrevétel, minden rendben van, akkor a  http://www.onyf.hu/m/pdf/nyomtatvany/Elfogad%20nyilatkozat.pdf, elfogadó nyilatkozatot kell beküldeni.
Ha észrevétele van, akkor a http://www.onyf.hu/m/pdf/nyomtatvany/szrevtelez%20nyilatkozat.pdf kell kitölteni.
Ha az adategyeztetés eredményével nem ért egyet, akkor lehet fellebbezni a http://www.onyf.hu/m/pdf/nyomtatvany/fellebbezs.pdf nyomtatványon.
KÉRELEMRE TÖRTÉNŐ ADATEGYEZTETÉS
  1. január 1-jétől nincs lehetőség a szolgálati idő elismerési kérelem benyújtására, helyette a TB nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján lehetősége van az érintett személynek:
–  6/B. §-ra hivatkozva elektronikus kérelemre a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyok, korkedvezményes idő és keresetek, jövedelmekre vonatkozóan adategyeztetési eljárást lefolytatni,
–  vagy a biztosított a 96/E. §-ra hivatkozva hatósági bizonyítvány kiállítását is kérheti papíralapon vagy elektronikus úton benyújtott kérelemmel.
Elektronikus úton kérelmet beadni az adategyeztetésre Ügyfélkapun keresztül van lehetősége a biztosítottnak.
Forrás : nyugdijguru.hu
A cikk forrása: nyugdij.info

Szponzorát linkek: