Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. július 4., hétfő

Nyugdíjasok figyelem – Így változik az életünk MOSTANTÓL!

Nyugdíjasok figyelem – Így változik az életünk MOSTANTÓL!

Júliustól megváltozik az életed!
2016 júliustól  nagyon sok jogszabály megváltozik, sok lényeges kérdésben változás következik be, összeszedtünk pár fontos módosítást.


A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében szerepel, hogy július 1-től több mint félmillió magánszemély élhet egyszerűsített részletfizetési lehetőséggel. Az a személy, akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, az hat havi pótlékmentes részletben törleszthet évente egyszer. Ezt a lehetőséget költségmentesen lehet igényelni a NAV-tól.

Szülőtartás kötelezettségének bevezetése
A felnőtt gyermeket arra, hogy eltartsa a szüleit, már egy harmadik fél is kötelezheti. A szülő helyett bármely harmadik személy beperelheti a gyermeket a szülő hozzájárulása nélkül is, mint például idősotthon, kórház,( vagy akár egy szomszéd, rokon aki bizonyíthatóan  segített a szülőn) az egy évre visszamenő költségei megtérítésének érdekében.

Nagyon kemény bírságot kapnak, akik nem gondozzák telküket
Lejárt a türelmi idő, indulnak a kiterjedt  ellenőrzések és keményen bírságol a hatóság, akinek július 1-től  parlagfüvet találnak a telkén, az 15 ezer és 5 millió forint közötti bírságot is kaphat, a fertőzöttség mértékétől függően.

Elektronikus aláírás
Július elsejétől az elektronikus aláírás érvényes és bizonyító erejű, nem csak hazánkban, hanem  az Európai Unió egész területén. Lehetőség nyílik  az elektronikus aláírással arra, hogy egy személy  létrehozzon olyan elektronikus dokumentumot, előzetesen kiadott tanúsítvány nélkül is, amelyet bizonyító erejű okiratként kötelesek elfogadni: harmadik személyek, bíróságok és hatóságok.

Ingyenes kéményellenőrzés  és  tisztítás
A kötelező kéményellenőrzés és –tisztítás, július 1-jétől a lakosságnak ingyenes lesz, mert  ennek költségeit az állam állja. Magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz kerül a kéményseprés. A kéményseprés kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el azt erről döntött az Országgyűlés még a múlt év novemberében.
 
Jön az új illetményrendszer
Az állami tisztviselőkre vonatkozó új illetményrendszer, szintén 2016. július elsején lép életbe. Változik a járási hivatalokban 20 ezer dolgozó feladata, felelőssége, és elsősorban azoknál, akik közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel  emelkednek a fizetések 30-50 százalékkal.
A változtatás után  nem alapilletményből, valamint kiegészítésekből és pótlékokból áll az állami tisztviselők fizetése, hanem az előmeneteli fokozatokhoz tartozó sáv alsó és felső határa között állapítják meg a béreiket.

A biztosításoknál is fontos változásra kell számítani
Július 1-től a vegyes biztosítások maximális technikai kamata csökken (ez nem más, mint  egyfajta garantált hozam), valamint a biztosítóknak  ezek költségeit (TKM-ét) is kötelező lesz közzétenniük, hasonlóan  mint a befektetési egységgel kombinált (unit-linked) biztosításoknál. Ennek köszönhetően összehasonlíthatóvá válnak, az eddig sokszor  rejtett költségeket tartalmazó klasszikus biztosítások is.
Nyári munka Program a diákoknak
Július 1-től  a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nyári diákmunka-programot indítja el, amely egészen augusztus 31-ig tart.  A 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok kaphatnak a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget a program keretében.

Forrás : penzcentrum.hu
A cikk forrása: nyugdij.info

Szponzorát linkek: