Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. május 3., kedd

Elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár emelése

Elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár emelése


 A rendszerváltás után is sokáig a társadalombiztosításról szóló 1975-ös törvény szabályozta a nyugellátásokra való jogosultságot, és az egyes ellátások mértékére, összegére vonatkozó szabályozásokat. A törvény hatálya alatt külön szabályok vonatkoztak a nőkre és a férfiakra.


A nők 55 évesen már nyugdíjba mehettek, míg a férfiak 60 évesen már betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt, és abban az esetben, ha rendelkeztek 20 év szolgálati idővel, akkor váltak jogosulttá az öregségi nyugdíjra. Szinte hihetetlen, hogy aki 1990-ben betöltötte a nyugdíjkorhatárt és rendelkezett 10 év szolgálati idővel, jogosulttá vált az öregségi nyugdíjra. Ebben az időszakban láthatóan még aránylag fiatalon és kevés szolgálati idővel lehetett nyugdíjba vonulni, természetesen minél több szolgálati idővel rendelkezett valaki, annál nagyobb összegű nyugdíjra volt jogosult.

 Szintén nagy kedvezményt nyújtott a korkedvezményes nyugdíjazás azoknak a nőknek akik, legalább 20 évet dolgoztak le olyan munkahelyen, amely fokozott igénybevétellel járt, és az egészségre különösen ártalmas volt. Az ilyen munkakörülmények között dolgozó nők már 50 évesen jogosultak voltak a nyugdíjra, a 20 év szolgálati idő után. A legkisebb nyugdíj 1989-ben havi 910 forint volt.
 

 Az azóta eltelt 25 évben számos változáson esett át a nyugdíjrendszer, 1997-ben lépett életbe a most is érvényes nyugdíjtörvény, természetesen az idők folyamán számtalan módosításon esett át. Például egyesítették a férfiakra és nőkre vonatkozó nyugdíjkorhatárt, de a kők, ha megvan a 40 év jogosultsági idő, akkor hamarabb mehetnek nyugdíjba mint a férfiak. Az egységes nyugdíjkorhatár az 1957 után született férfiaknál és nőknél, ha nincs meg a 40 év jogosultsági idő, akkor 65 év. Jelenleg, 2016-ban 28.500 forint most a legkisebb öregségi nyugdíj havi összege.

 Folyamatosan arról szólnak a hírek, hogy milyen rettenetes jövő vár a jelenlegi nyugdíjrendszerre, az már tudható, hogy nem lesz fenntartható sokáig a mostani formájában, mert a most működő felosztó-kirovó rendszernek köszönhetően a nyugdíjas korú lakosság nyugdíját az éppen aktív dolgozók nyugdíjjárulékaiból finanszírozzák. A rendszer működésének és a demográfiai problémáknak köszönhetően nagyon komoly gondot fog okozni a nyugdíjak kifizetése a jövőben.

Egyre kevesebb járulékfizető és egyre nő a nyugdíjasok száma. Ha számolunk azzal is, hogy az orvostudomány és a gyógyszeripar fejlődésének köszönhetően nagy valószínűséggel az emberek várható élettartama nőni fog, akkor jól látható, hogy néhány éven belül elkerülhetetlen lesz a nyugdíj korhatár ismételt emelése ezt már a szakértők által sokszor hangoztatták. Nagyon úgy néz ki, hogy a nem is olyan messzi jövőben nagyon sokat kell várni majd a nyugdíjas évekre.

 Forrás : http://munkaugyerthetoen.blog.hu/

A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: