Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. április 9., szombat

Középkorúak, nyugdíj előtt állók figyelem – ettől függ a nyugdíja- amit az adategyeztetésről tudni kell!

Középkorúak, nyugdíj előtt állók figyelem – ettől függ a nyugdíja- amit az adategyeztetésről tudni kell!


 Az elkövetkezendő hetekben hónapokban években rengetegen fognak a nyugdíjbiztosítási szervektől fontos dokumentumokat kapni, melyeknek jelentős szerepük van az adategyeztetésben, mely komoly befolyással van a leendő nyugdíjunkra így ajánlatos komolyan venni!Sokan már megkapták az említett papírokat de a legtöbben nem értik, hogy mit is jelent valójában, amit kaptak így ez a cikk, most mindenki számára hasznos lehet!



Mi is valójában ez az adategyeztetési eljárás?

 Az 1997. évi LXXXI. törvény 96/B. § alapján 2014. augusztus 25-től kezdődően a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hivatalból indított eljárások keretében megkezdték a nyugdíjbiztosítás nyilvántartás adatainak egyeztetését és a szolgálati idő, jogosultsági idő igazolását a biztosított, volt biztosított biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyaira és kereseteire vonatkozóan.

 Ez azt jelenti, hogy minden biztosított, volt biztosított személy kap egy részletes kimutatást azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyet az elmúlt évtizedekben a munkáltatók bejelentése alapján a nyugdíjbiztosító a központi elektronikus rendszerében tárolt, és amely minden egyes személyre vonatkozóan elkülönülten tartalmazza a majdani öregségi nyugdíjnál figyelembe vehető szolgálati idő és kereseti adatokat. (forrás : http://tervezdanyugdijad.blog.hu )

 Mit is látunk majd a kimutatásban :

 1. Tartalmazza a szolgálati időket és az összes biztosításban eltöltött időt

 2.Nőknél tartalmazza a nők 40+ programhoz vagyis a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági időt

 3.Az összes munkáltató adatait

 4.az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereseteket,

 5.az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék összegét,

 6.Tartalmazza azokat a szolgálati időnek minősülő időszakokat is melyeknél ugyan nyugdíjjárulékot nem fizettünk, de a nyugdíj számításnál figyelembe lehet őket venni

 Az első adategyeztetési körben azok fogják megkapni a szükséges dokumentumokat akik, 1955-1959 között születtek, az Ő papírjaiknak a kiküldése és a szolgálati évek és a szükséges adatok rendezésére összesen 2 év áll rendelkezésre.


 NAGYON FONTOS DOLOG ugyanis nagyban fog ennek helyességétől függni a nyugdíjunk összege!Amikor valaki megkapja a kimutatást a hivatalnál nyilvántartott adatokról, 60 nap áll rendelkezésére, hogy jelezze az eltérést.

 Amennyiben a kimutatásban foglaltakkal az adott személy egyetért és 60 napon belül az erről szóló nyilatkozatát visszaküldi, a nyugdíjbiztosítási szerv az eljárást a nyilatkozat beérkezését követően határozattal lezárja azzal, hogy az adott személyre vonatkozóan a kimutatásban foglaltakat jegyzik be a hatósági nyilvántartásba. Ha az ügyfél 90 napon belül nem reagál, akkor is a kimutatásban foglaltakat jegyzik majd be a nyilvántartásba.




 Ha nincs észrevétel (vagyis egyetértenek a kimutatással), akkor a következő nyilatkozatot kell benyújtani:

 http://www.onyf.hu/m/pdf/nyomtatvany/Elfogad%20nyilatkozat.pdf

 Az észrevételeket a következő űrlap kitöltésével kell megtenni:

 http://www.onyf.hu/m/pdf/nyomtatvany/szrevtelez%20nyilatkozat.pdf

A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: