Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. április 13., szerda

Jogosultsági idő a nők kedvezményes nyugdíjához


Jogosultsági idő a nők kedvezményes nyugdíjához


Szolgálati időt csak akkor lehet szerezni, ha TB biztosítási jogviszonyban álltunk és a biztosítási jogviszony révén szerzett jövedelemre vagy ellátásra előírt nyugdíjjárulékot levonásra került vagy ez alól jogszabály mentességet biztosított.


A kedvezményes nyugdíjhoz szükséges 40 év jogosultsághoz, nem minden szolgálati időt lehet figyelembe venni.

Beleszámít a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 évi jogosultsági időbe

– a kereső tevékenység után járó biztosítási jogviszony vagy az azzal egy tekintet alá eső jogviszony alatt szerzett szolgálati idő
– a tgyás, csecsemőgondozási díj, gyed, gyes, méltányossági gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, ápolási díj, amelyet a súlyosan vér szerinti fogyatékos vagy örökbefogadott gyermeke után kap, az előbbi juttatások jogán szerzett szolgálati idő vagy azokkal egy tekintet alá eső 1998. január 1 előtt megszerzett szolgálati idő.
– még elismerik a szolgálati időnek és gyesben eltöltött idővel egy tekintet alá esik a 3 évesnél fiatalabb gyermek gondozásával fizetési nélküli szabadság 30 napot meghaladó tartama.
– ápolási díj- a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre történő tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel egy tekintet alá esik – a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, tizenkét évesnél fiatalabb, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek gondozásával fizetési nélküli szabadság 30 napot meghaladó tartama.

A kedvezményre való jogosultság szempontjából más esetekben nem vesznek figyelembe szolgálati időt, csak a fent felsorolt esetekben.

Nem számít szolgálati időnek a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 év jogosultsági időbe:

Ezek az időszakok viszont szolgálati időnek minősülnek a nyugdíj kiszámításánál

– a tanulmányi idő (Sem a szakmunkásképzésben, szakiskolai képzésben, sem a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető évek sem vehetők számításba a jogosultság meghatározásakor.
– szintén nem ismerhető a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító időként az az időszak, amely alatt a nő fizetés nélküli szabadságon volt és egyidejűleg ösztöndíjasként felsőfokú nappali tanulmányokat folytatott, (az érintett időszak az öregségi nyugdíj összegének megállapításához a szolgálati időbe felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányi időként beszámításra kerülhet, csak a nők kedvezményes nyugdíja szempontjából nem minősül jogosító időnek)
– a 18 év feletti tartósan beteg hozzátartozó ápolása jogán folyósított ápolási díj folyósításának tartama,
– a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulék után szerzett idő,
– a passzív (a TB biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz) táppénzen eltöltött idő,
– az 1998. január 1-jét megelőzően (nem gyermekgondozás vagy gyermekápolás miatt igénybe vett), fizetés nélküli szabadság – amúgy szolgálati időnek minősülő első 30 napja.
– a munkanélküli, álláskeresési ellátás folyósításának tartama,
– a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás, járadék folyósításának tartama,
– a szakmunkás tanuló valamint a szakközépiskolai tanuló lányok kötelező nyári gyakorlatának ideje.
– szakmunkástanuló esetében a jogosultság elbírálásánál a nyári szünet idejére naptári évenként a július 15-től augusztus 31-ig terjedő időtartamot mint keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonyt kell figyelembe venni.
– nem lehet az egész időszakot figyelembe venni július 15-aug 31-ig ha például: abban az esetben, ha az egyik ipari tanuló lány (nő) munkakönyvi adatai szerint július 20-án, míg egy másik ipari tanuló lány (nő) augusztus 25-én pótvizsgát tett, ezekben az esetekben jogosultsági időként az első lány esetében a július 21-től augusztus 31-ig terjedő időtartamot, míg a második lány esetében kimondottan az augusztus 26-tól augusztus 31-ig terjedő időtartamot lehet beszámítani jogosultsági időként.
– ha nincs bejelentési adat a szakmunkástanuló, illetőleg a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlatának időtartamára, ebben az esetben egyéb hitelt érdemlő bizonyíték, mint tanúbizonyítási eljárás lefolytatása alapján is lehetőség van elismertetni a jogosultsági időt erre az időszakra.


Speciális esetek amelyek beszámíthatók a keresőtevékenységgel szerzett szolgálati időbe:

– a prémiumévek programban való részvétel időtartama (a 2004. évi CXXII. törvény alapján), függetlenül attól, hogy a résztvevőt munkavégzésre kötelezték vagy sem,
– az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás ideje, ez alatt az időszak alatt végzett alkalmi munkavállalói napok,
– az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alá tartozó munkavégzésnek az időtartama,
– a gyermekgondozási segély folyósítása alatti engedélyezett munkavégzés időtartama (viszont ebben az esetben a gyermekgondozási segély munkavégzéssel azonos időtartamra eső folyósítási idejét (a szolgálati idő kétszeres számításának tilalma miatt nem lehet beszámítani) gyermekneveléssel töltött időként,
– a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagként szerzett, szolgálati időnek minősülő időtartam
– a szakmunkástanuló, a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata, amennyiben arra bejelentési adat található,
– az egyéb tanulmányokat folytató személy nyári szünetben történő munkavégzésének időtartama
– ha a kedvezményes nyugdíjat kérelmező hölgy elért nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme az adott időszakban a mindenkori minimálbérnél kevesebb volt, akkor is a biztosítási időnek a teljes időtartama vehető figyelembe a kedvezményes nyugdíjra való jogosultság megállapítása szempontjából, a részmunkaidőben foglalkoztatott nők számára ez nagyon kedvező.
– a fagyszabadság időtartama, ha azt a 15/1971. (V. 22.) ÉVM-MüM együttes rendelet alapján állapították meg,
– javító-nevelő munkavégzés időtartama.


A nők kedvezményes nyugdíjának 3 fő feltétele van, amelynek egyszerre teljesülnie kell

1.- legalább 40 évi (keresőtevékenységgel és gyermekneveléssel) szerzett jogosultsági idő megléte, amelyből:
2.- alapesetben legalább 32 évi szolgálati időt kell keresőtevékenységgel (munkával) szerezni, és
3. – azon a napon, amikorra számára megállapították az öregségi nyugdíjat nem állhat munkaviszonyban, ezért ezt a napot megelőző napra meg kell szűnnie a munkavégzésre irányuló összes jogviszonyának – munkaszerződés, megbízási szerződés.

A cikk a nyugdijguru.hu cikke alapján készült.

A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: