Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. január 7., csütörtök

Így kaphatunk segítséget, ha panaszunk van az orvosra, ápolóra

Így kaphatunk segítséget, ha panaszunk van az orvosra, ápolóra

Hogyan érvényesülnek a betegek jogai speciális helyzetekben? Milyen sajátos szükségletei vannak például a siket, a nagyothalló vagy a mozgáskorlátozott embereknek egy orvosi vizsgálat során? Hogyan segítik az érintetteket jogaik érvényesítésében a betegjogi képviselők?


Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ ellátja a betegek jogainak hatékony védelmét és letéteményese az ellátotti és gyermeki jogok védelmének. Emellett számos civil kezdeményezés segíti a fogyatékossággal élőket, a koraszülöttek szüleit, az autizmussal élőket is a jogi eljárásokban.

A betegjogi képviselő mindenekelőtt a beteg panaszának megfogalmazásában segít. Ezenkívül kezdeményezheti a panasz kivizsgálását, és írásbeli meghatalmazás alapján a beteg nevében is panaszt tehet az egészségügyi szolgáltató vezetőjénél, fenntartójánál, továbbá segítheti, képviselheti a betegeket a dokumentációk megszerzése, összeállítása, illetve az azokkal kapcsolatos megjegyzések, kérdések feltevése körül is - mondta el Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A hivatal képzésekkel is foglalkozik, és alapfeladatnak tekinti, hogy a speciális szükségletű emberek is hozzá tudjanak férni a megfelelő ellátáshoz, például jelnyelvi képzésen is részt vesznek a kollégák, hogy a jogérvényesítés lehetőségét és a jogtudatosság ismeretét szélesebb körben tegyék közre. Minden betegnek joga van egészségi állapotának megfelelő és folyamatosan hozzáférhető, az egyenlő bánásmód követelményeinek megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Az egészségügyi törvény kimondja, hogy a fogyatékosságra tekintettel nem lehet differenciálni – tette hozzá a szakember.

Előrelépés a fogyatékosok fogászati ellátásában

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke és a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a műsorban azt mondta: a gyermekellátás pozitívum a magyar egészségügyben. Fontos előrelépés a fogyatékos emberek számára a fogászati ellátás, amely korábban hiányos volt, hiszen nekik altatásban, speciális felkészítéssel kell a fogukat gyógyítani. Ebből kifolyólag sok súlyos kellemetlenséggel szembesültek ezek a családok. Az elmúlt években azonban az egészségpolitika az OEP támogatásával, külön pénzforrás biztosításával létrehozott fogyatékosfogászati centrumokat. Ebbe a körbe a Bethesda is benne van, továbbá az egyetemi klinikák mellett a Heim Pál kórház is – emelte ki.


Segítség a koraszülöttek szüleinek

Vannak nagyon jó civil programok is, például a koraszülöttek gondozása terén, amelyben az egyenlő bánásmód sérülhet – mondta Velkey György. Hozzáfűzte, hogy a Melletted a Helyem Egyesület – melyet orvosok, szülészek, reumatológusok, szülők, ápolók és pszichológusok hoztak létre – országos programként fogalmazza meg azt, hogy a gyermekek, koraszülöttek mellett lehessenek a szülők.

A gyógyulásuk is sokat javul, ha
az ún. kengurumódszerrel magukra tudják venni akár a lélegeztetett koraszülöttet, ide tartozik az anyatejes táplálás is, mely fontos esélyegyenlőségi kérdés, mivel egyúttal terápiás-gyógyítási előny is. Kiemelte, hogy a magyar lakosság 10 százaléka koraszülött, az ő esélyegyenlőségüket egy ilyen nagy összefogás nagymértékben javítja.

A társadalmi jogtudatosítás, a segítségnyújtás, a tájékoztatás céljával az OBDK különféle kiadványokat készít, melyek a www.obdk.hu oldalán ingyenesen letölthetők. Készült egy tájékoztató a szülők részére is a koraszülött gyermekek ellátásával kapcsolatos általános tudnivalókról, illetve készült kiadvány a fogászati tudnivalókról is.

Támogatás az autizmussal élőknek


Kiemelte továbbá, hogy az egészségügyi szolgáltatóknál bevett gyakorlat különféle gyakorlati képzések tartása a szakdolgozóknak, melyek alkalmával 20 percben általánosan felhívják a figyelmet az alap és a speciális jogokra is. Az intézmény ezenkívül az egészségügyi intézményeknek szóló ajánlásokat is megfogalmaz , legutóbb például az egészségügyi dokumentáció másolási költségeire és archiválásra vonatkozóan. Március 1-étől az OBDK-hoz került az egészségügyi intézmények minőségüggyel kapcsolatos tevékenysége is – fejtette ki Novák Krisztina.

Velkey György kiemelte, hogy az autizmussal kapcsolatban országos program indult. Az érzékenyítő program nagy hangsúlyt helyez a vizuális támogatások biztosítására autistáknak, ábrák elhelyezésére, az előzetes értesítés kultúrájának kialakítására is.

A cikk forrása: hirado.hu

Szponzorát linkek: