Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. november 4., péntek

Szenved a nyugdíjrendszer, de nem fog megszűnni

Szenved a nyugdíjrendszer, de nem fog megszűnni


A nyugdíjjal kapcsolatban eléggé borúlátóak az emberek nemcsak itthon, hanem az egész világon, ennek vannak reális és kevésbé valós okai..
Szponzorát linkek:



A sokat emlegetett demográfia

Mára már  szinte összeforrt a nyugdíjrendszer és a demográfia fogalma, mert az utóbbi időben ha az egyiket említjük, akkor az szinte bizonyos, hogy  szóba kerül a másik is. Sok embernek az a véleménye,  hogy a nyugdíjrendszer emiatt fog megszűnni, de nem fog. Nézzük meg, hogy a ksh adatai alapján hogyan néz ki:

Magyar demográfia 2016


A vízszintes fehér csík az 1975-ben születetteket mutatja, ők vannak  arányaiban a legtöbben. Ők, a jelenlegi  41 évesek összesen 181.867 főt számlálnak. Az 1954-ben születettek vannak kicsivel feljebb , ők összesen 161.717-en vannak. Ez az a korosztály, akik mostanában mennek nyugdíjba, és ezáltal nem a bevételi oldalról (adók, járulékok) érintik az állam háztartást, hanem kiadás oldalon (nyugdíj).  Már egy kicsivel   nehezebb  helyzet fog kialakulni , de még simán kezelhető. Viszont, amikor 20-25 év múlva nyugdíjba vonulnak az 1975-ben születettek, akkor várható majd drasztikus nyugdíj csökkenés. Tehát csökkenés várható, de nem megszűnés. Tulajdonképpen a tisztességes megélhetéshez a mostani nyugdíjak sem elegendőek , ezért igazából a megoldást keresni csak a nyugdíj megtakarításban érdemes.

Az alacsony kötvénypiaci hozamok

A nyugdíjakra az alacsony kötvényhozamok, szinte hihetetlen, de  óriási nagy befolyással vannak. Ugyanis rendszeresen be vannak fektetve az államok, és  a külföldi cégek nyugdíjalapjai. a Természetesen a nyugdíjkifizetés Magyarországon sem úgy működik, hogy egy óriási páncélszekrényből kiveszik a pénzt és odaadják a nyugdíjasoknak.

Ezek a nyugdíjalapok általában mindig alacsony kockázatú kötvényekben, likviditási alapokban vannak elhelyezve. Ha nem így történne , akkor esete  úgy járhatnának, mint anno a japán nyugdíjalap, amely bizony több, mint 51 milliárd dollár veszteséget szenvedett. Annak köszönhetően, hogy elmaradnak a korábbi évekhez képest a kötvények is a betervezett hozamoktól, ezért természetesen ez is egyfajta hiányt szül. Az államok viszont  nem mondhatják azt, hogy nem sikerült elég hozamot termelni, ezért most nem adunk 120 ezer forint nyugdíjat, hanem csak 107 ezer forintot.

Tehát ez a két tényező az, amely miatt a nyugdíjrendszer eléggé ingatag, de egyik sem tudja okozni a megszűnését.  Mindig is szüksége lesz bevételre,  adóra  az államnak, a nyugdíjfolyósítást ezért sem fogja teljes mértékben megszüntetni. Viszont a csökkenésre igenis kell számítani, ezért kell elkezdeni a nyugdíjcélú előtakarékosságot, ugyanis a várható nyugdíjhiányt, különbözetet nekünk kell pótolni.

Forrás : http://nyugdijbiztositas.com/
A cikk forrása: nyugdij.info

Szponzorát linkek: