Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. december 11., vasárnap

Így kaphat a nagymama havi 28.500 forintot! Ezek a feltételek!

Így kaphat a nagymama havi 28.500 forintot! Ezek a feltételek!

Nagyszülőknek fizetendő gyermekgondozási segély

A gyermekgondozási segélyre a szülőkön kívül – a szülő jogán – a szülő vér szerinti, örökbefogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa, vagyis a nagyszülő is jogosult lehet, feltéve, hogy a gyermek az első életévét már betöltötte és a gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik.
Szponzorát linkek:


További feltétel, hogy a szülőknek írásban nyilatkozniuk kell arról, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak, valamint egyetértenek azzal, hogy a továbbiakban a nagyszülő igényelje azt. A gyermekkel nem közös háztartásban élő szülő nyilatkozatát a gyámhatóság kérelemre pótolhatja. A nyilatkozat későbbi visszavonásával – feltéve, hogy azt a gyámhatóság nem pótolja – a nagyszülők jogosultsága megszűnik a támogatásra.

A nagyszülők részére a gyermekgondozási segély a fenti feltételek fennállása és a lemondó nyilatkozat esetén is csak akkor folyósítható, ha ők maguk is megfelelnek az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és a szülő esetében is fennállnak a jogosultsági feltételek. Természetesen ebben az esetben a szülőkre nem vonatkoznak a keresőtevékenységgel kapcsolatos korlátozó rendelkezések. Mivel a nagyszülő csak a szülő jogán veheti igénybe a gyermeknevelési támogatást, a jogosultságát akkor is meg kell szüntetni, ha olyan körülmény áll be (pl.: ha a szülő szabadságvesztés büntetését tölti), amely a szülő jogosultságát kizárja.

Nagyszülő GYES-en >>>

Mikor jogosult gyes-re a nagyszülő és mikor nem? Mennyit dolgozhat a gyes mellett, beszámít-e a kereseti korlátba, vonnak-e tőle járulékot? Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

Noha a szülő gyes melletti munkavégzésének „liberalizálása” (ez év január 1-jétől a gyermek egy éves korát követően korlátlanul folytathat a szülő keresőtevékenységet) az ellátások optimalizálása szempontjából nyilvánvalóan csökkenti a címben említett intézmény jelentőségét, de ezen túlmenően is jócskán akadhatnak olyan élethelyzetek, melyekben célszerű, ha a nagyszülő veszi igénybe a gyermekgondozási díjat.-írja az adozona.hu

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 20/A szakasza szerint a  gyermek szülőjének vér szerinti, örökbe fogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási segély igénybe vételére abban az esetben, ha
1. a gyermek az első életévét betöltötte,
2. a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,
3. a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozási segélynek nagyszülő részéről történő igénylésével, és
4. a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek vagy ikergyermek, akire tekintettel gyermekgondozási segélyt folyósítanak.

A 3. pontban említett nyilatkozatot – a gyermekkel nem közös háztartásban élő szülő esetében kérelemre – a gyámhatóság pótolhatja. Amennyiben a szülő az egyetértő nyilatkozatát visszavonja és (és azt a gyámhatóság nem pótolja) a visszavonás a nagyszülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságát megszünteti.

A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság az előzőekben említett feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és a jogosultsági feltételek a szülő esetében is fennállnak.

Szponzorát linkek:


E szabály egyben azt is jelenti, hogy amennyiben olyan kizáró körülmény áll be, amely a szülő az ellátásnak saját maga általi igénybevétele esetén a gyermekgondozási segélyre való jogosultságának elvesztését vonná maga után, a nagyszülő ellátásra való jogosultsága is megszűnik.

A 4. pont azt a lehetőséget zárja ki, hogy a több gyermek esetén szülők valamelyike és a nagyszülő is egyidejűleg gyes-ben részesüljön.

A nagyszülő a gyes mellett a szülőnél lényegesen szigorúbb szabályok mellett végezhet munkát. Míg a szülő – ahogy a bevezetőben említettük – a gyermek 1 éves korától kotlátlanul folytathat keresőtevékenységet, addig a nagyszülő csak a gyermek 3 éves korát követően, akkor is csak heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, illetve korlátlanul, ha a munkavégzés az otthonában történik.

Nem minősül viszont keresőtevékenységnek a nagyszülő vonatkozásában sem a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony keretében folytatott tevékenység.

Amennyiben a nagyszülő sajátjogú nyugdíjas vagy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltötte, a számára folyósított gyes összegéből nem vonnak nyugdíjjárulékot, azzal, hogy ez utóbbi körbe tartozó vállalhatja a nyugdíjjárulék megfizetését.

A gyes tartama a biztosítási jogviszonyban nem álló és még aktív korú nagyszülő esetében szolgálati időnek minősül és egészségügyi szolgáltatásra ad jogosultságot.

Fontos tudnivaló, hogy a gyes összege sem a korhatár alatti nyugdíj, sem pedig a korhatár előtti ellátás vagy rokkantsági ellátás esetében nem veendő figyelembe a kereseti korlát meghatározásánál, ahogy nem is akadálya ezen ellátások folyósításának.

Amennyiben egyéni vagy társas vállalkozóról van szó: biztosított, többes jogviszonyban nem álló vállalkozó esetében a gyes tartama alatt nem áll fenn a minimális járulékfizetési kötelezettsége, ha a tag az ellátása folyósításának tartama alatt a vállalkozásában személyesen nem működik közre.

Ettől eltérően, a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozó a gyes tartama alatt személyes közreműködése esetén is mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól.
Forrás : adozona.hu
A cikk forrása: nyugdij.info

Szponzorát linkek: