Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. december 5., hétfő

Adósság, tartozás levonása >> letiltás nyugdíjból!

Adósság, tartozás levonása >> letiltás nyugdíjból!


Sajnos egyre gyakoribb, hogy egy tartozást valami miatt nem tudunk törleszteni, ezért a hitelező vagy a hatóság az adós bevételeinek a letiltását kezdeményezi. Ez alól a nyugdíjasok sem kivételek – ellenük is lehet végrehajtói eljárást indítani, az ő járandóságukat is le lehet tiltani.
Szponzorát linkek:
Előfordul, hogy idős emberek annyira segíteni akarnak gyerekeiknek, unokáiknak, hogy habozás nélkül még adósságba is verik magukat, majd pedig nem képesek törleszteni a tartozásukat. Sokan ugyanis abban a hiszemben vesznek fel hitelt, hogy tőlük a végrehajtó semmit sem tud elvenni. Ez nem igaz, a nyugdíjasoktól ugyanúgy behajtják a tartozást, mint bárki mástól.

A Szociális Biztosító adatai szerint fokozatosan nő az adósságot felhalmozó nyugdíjasok száma, akik főleg a távközlési vállalatokkal, a bankokkal vagy a különféle gyorshitelező társaságokkal szemben halmoztak fel adósságot. A hatályos vonatkozó törvény értelmében végrehajtói határozat alapján letiltható az adós bevétele. A nyugdíj valamennyi típusa is bevételnek minősül, és jogszabály vagy végrehajtható határozat alapján letiltható belőle bizonyos összeg. Vagyis a nyugdíjletiltás azt jelenti, hogy a végrehajtó hivatalos úton utasítja a jövedelmet folyósító szervet – jelen esetben a Szociális Biztosítót –, hogy az adós nyugdíjából rendszeresen vonjon le bizonyos összeget, és azt utalja át a végrehajtónak, illetve a hitelezőnek.

A törvényes minimum

A nyugdíjas teljes nyugdíját nem lehet letiltani. Fontos szabály: az adós részére meg kell hagyni egy minimális összeget, amelyből biztosítani tudja a legfontosabb életfeltételeket. Ez a minimális összeg a mindenkori létminimumnak felel meg – jelenleg 198,09 euróról van szó. 

Eszerint ha egy nyugdíjasnak adóssága van, és a hatályos végrehajtói döntés értelmében járandóságából rendszeresen kell törlesztenie, havonta legfeljebb csak annyit vonhatnak le, hogy a nyugdíjasnál maradjon 198,09 euró. Ha pedig vele együtt él egy másik személy, akit eltart, azért további 99,04 eurót (a létminimum 50%-a) számítanak, ez esetben a végrehajtó 297,13 euróhoz nem nyúlhat. Ha valakinek a havi járandósága ennél kevesebb, semmit sem vonhat le, a végrehajtást ideiglenesen leállítják. Ilyen esetben a további végrehajtás lehetőségét el kell bírálni vagy a törlesztési részleteket át kell értékelni. 

Nem árt tudatosítani: az adósságtörlesztés ideiglenes leállítása nem azt jelenti, hogy megszűnt valakinek a tartozása. A jövőben, ha a nyugdíjas bevétele lehetővé teszi, ismét törlesztenie kell.

Kiskorú gyermek

A minimális összeggel kapcsolatos intézkedés nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a nyugdíjból végrehajtói ítélet alapján kiskorú gyermek tartásdíját vonják le. Ilyen esetben a kiskorú gyermek érdekei és törvényes jogai nagyobb védelmet élveznek, és azt részesítik előnyben, s a nyugdíjas zsebében mindössze legkevesebb 83,19 eurónak kell maradnia.

A Szociális Biztosító az időseket rendszeresen figyelmezteti: figyeljenek oda a bevételeikre és a kiadásaikra! A legjobb megoldás, ha a tartozásainkat még a nyugdíjba vonulás előtt rendezzük. A nyugdíjaztatással ugyanis senki sem szabadul meg az adósságoktól, és ha a végrehajtó a tartozást nem tudta behajtani, megvárhatja a nyugdíj jóváhagyását, s azonnal elrendelheti a végrehajtói ítélet véghajtását, a Szociális Biztosítónak pedig kötelessége letiltani a járandóság bizonyos részét. Tudatosítani kell azt is, hogy a nyugdíjas halálával a tartozásai nem évülnek el, hanem azok is a hagyatéki eljárás tárgyát képezik, örökölhetők, és végső soron az adós gyerekei vagy más örökösei fogják kifizetni.

A nyugdíjból levonható összeg kiszámítása

Azt, hogy az adóssággal rendelkező nyugdíjas társadalombiztosítási nyugellátásából pontosan milyen összeget vonjanak le, úgy számítják ki, hogy a havi járadékból levonják azt a mindenkori létminimumnak megfelelő összeget, amelyet törvényből kifolyólag mindenképpen az idős személynél kell hagyni, s a maradékot eurócentekre lefelé kerekítik úgy, hogy az eredmény 3-mal osztható szám legyen. Utána ezt a maradék tételt 3 részre osztják. 
Az első harmad az összes tartozás törlesztésére szolgál, a második harmadot az elsőbbséget élvező adósság törlesztésére kell fordítani, a harmadik harmadot pedig hozzáadják ahhoz a minimális összeghez, melyet a nyugdíjasnál kell hagyni. A végrehajtói határozat teljesítésére az első és a második harmadot lehet használni. Ha nem elsőbbséget élvező adósságról van szó, akkor a nyugdíjból csak az első harmadnak megfelelő összeget tiltanak le. Ha elsőbbséget élvező tartozásról van szó, a letiltás az első két harmadnak felel meg.

1. példa:

József 420,60 euró öregségi nyugdíjat kap havonta. A minimális alap összeg (198,09 euró) levonása után a maradékot, azaz 222,51 eurót 3 harmadra osztják. Nem elsőbbséget élvező adósságtörlesztés esetén a letiltás összege 74,17 euró lenne havonta, és József számlájára 346,43 eurót utalnának át. Csakhogy Józsefnek elsőbbséget élvező tartozása van (nem fizette a tartásdíjat), ezért a járandóságából havonta 148,34 eurót vonnak le, neki havonta mindössze 272,26 euró marad.
Máshogyan járnak el, ha a minimális összeg, vagyis a létminimum leszámítása után a nyugdíj maradék összege túllépi a létminimum 150%-át. Ez esetben a létminimum 150%-át meghaladó összeget korlátozás nélkül levonják, és hozzáadják a létminimum 150%-ából kiszámított első harmadhoz. Ilyen esetben is a nem elsőbbséget élvező adósságtörlesztéshez csak az első harmadot, az elsőbbséget élvezőhöz pedig az első és a második harmadot együttesen használják.

2. példa:

Jenőnek havonta 590,80 euró öregségi nyugdíjat folyósítanak. A 198,09 euró alap összeg leszámítása után marad 392,71 euró. A létminimum 150%-a 297,13 euró, ezt levonva a maradékból, a különbözet 95,58 euró (392,71 – 297,13). A 297,3 eurós összeget három részre osztják. Minden harmad 99,04 eurót jelent (a harmadik harmad 99,05 euró). A létminimum 150%-át túllépő összeget hozzáadják az első harmadhoz, ami ezután a művelet után eléri a 194,62 eurót (99,04 + 95,58). Ha Jenőnek elsőbbséget élvező tartozása is van, akkor csak a létminimumot és a harmadik harmadot kapja kézhez, vagyis 198,09+99,05=297,17 eurót. (Forrás: Szociális Biztosító)

Szponzorát linkek:

Gyakori kérdések

1. A nyugdíjból miért lehet bármit is levonni?

A bírósági végrehajtókról szóló törvény értelmében a bírósági ítélet végrehajtásának egyik módja a bérből és az egyéb bevételből történő rendszeres levonás, miközben az egyéb bevételek közé tartoznak a társadalombiztosításból folyósított járadékok, köztük a nyugdíjak is.

2. Gyakran előfordul, hogy a végrehajtó zárolja azt a számlát, melyre a nyugdíjat havonta átutalják. A nyugdíjas így teljesen pénz nélkül maradhat. Van valamilyen lehetősége, hogy hozzáférhessen a nyugdíjához?

Ha a bankszámlán felhalmozott vagyonnal szemben történik a végrehajtás, a bank a végrehajtó utasítására az adott számlán visszatartja a vitatott tartozásnak megfelelő összeget. A bankszámlán lévő tartozással kapcsolatos végrehajtás azonban nem vonatkozik az adott számlán lévő, a 99,58 eurónál alacsonyabb összegre (ennyi készpénzt kell a számlán hagyni). Ha az adós számlájára rendszeresen érkezik bér vagy egyéb bevétel (például nyugdíj), a törvény által meghatározott részhez sem szabad nyúlni. Ahhoz, hogy a nyugdíjas hozzáférjen a zárolt számlán lévő összeghez, az kell, hogy az idős személy jelentse be a banknak, hogy a számlájára érkezik a nyugdíja. Ha a nyugdíjas igényli, a havi járandóságát készpénzben is megkaphatja a Szociális Biztosítótól.

3. A Szociális Biztosító csak a nyugdíjból, vagy más juttatásokból – az anyasági támogatásból, a munkanélküli-segélyből, a táppénzből – is levonhatja a tartozást?

A végrehajtói végzés nemcsak a nyugdíjra, hanem más segélyre és anyagi támogatásokra is vonatkozhat. Ha a végrehajtó arra utasítja a Szociális Biztosítót, hogy az adott tartozást vagy annak törlesztőrészletét a táppénzből vonja le, a biztosító köteles a felszólításnak eleget tenni. Ugyanakkor az adott segélyből meg kell hagyni egy bizonyos minimális összeget.

4. Lehet csökkenteni a havi levonás összegét?

A Szociális Biztosító a végrehajtói rendtartással összhangban meghatározott összeget köteles levonni. Alacsonyabb tételt csak az illetékes végrehajtó beleegyezésével lehet levonni a nyugdíjból, de csak a nyugdíjas és a hitelező kölcsönös megállapodása alapján.

5. Ha a nyugdíjas egy összegben törleszti a hátralévő tartozását, azonnal leállítják a nyugdíjából való levonást?

A Szociális Biztosító nem állíthatja le a nyugdíjból való levonást csak azon a címen, hogy a nyugdíjas tájékoztatta őt. A biztosító csak akkor hagyhatja abba a letiltás végrehajtását, ha a levonást előíró szerv bejelenti, hogy az adós mindent rendezett.
(Forrás: Szociális Biztosító)

A cikk forrása: nyugdij.info

Szponzorát linkek: