Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. június 8., szerda

Így lehet Önnek is jóval több nyugdíja, mint, amit az állam kiszámol – mutatjuk a 3 megoldást!

Így lehet Önnek is jóval több nyugdíja, mint, amit az állam kiszámol – mutatjuk a 3 megoldást!


Így lehet neked is sokkal több a nyugdíjad: mutatjuk a 3 tippet

Sajnos egyre több fórumon és egyre többször lehet hallani arról, hogy az állami pillér önmagában nem lesz elég, a ma még aktív dolgozók nyugdíjas éveinek finanszírozásához elengedhetetlen az öngondoskodás a megfelelő időskori életszínvonalhoz.


A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint például 2060-ra 2,4 millióra nő majd a nyugdíjasok száma, a jelenlegi 2 millióról, és közben jelentősen csökken a munkaképes lakosok száma, a jelenlegi 6,2 millióról 4,3 millióra. Jelenleg 3 eltartott jut 4 dolgozóra, pár évtized múlva 4 dolgozóra már 6 eltartott jutna.

Szakemberek számításokat végeztek, ha ma átlagbért keresve mennénk nyugdíjba, akkor bevételeink csupán 17 százalékkal csökkennének. A következő évtizedekben viszont a csökkenés akár 34,5 százalékra is növekedhet. Ez azt jelenti, havonta 52 ezer forinttal kell kipótolnia nyugdíját annak, aki a jelenlegi átlagbérként kézhez kapott 150 ezer forintból szeretne nyugdíjas korában is megélni és nem szeretne szűkölködni.

A lakosság egyre nagyobb hányada ismeri fel Magyarországon szerencsére a nyugdíjjal kapcsolatos kockázatokat. Tavaly végzett kutatása alapján a CIB Bank a 25 és 69 év közötti megkérdezettek 51 százaléka megemlítette a gondtalan időskort a megtakarítási motivációi között, ez azt jelenti, hogy a lakosság kezdi felfogni a helyzet súlyosságát, érdekesség, hogy ennél nagyobb arányban 66 százalékban a váratlan kiadásokat említették a megkérdezettek.

Az állami támogatás mellett igényelhető, kifejezetten nyugdíjcélú befektetések igen jó megoldást jelenthetnek a fenti problémára. Nagyon eltérőek az egyes konstrukciók ezért kedvező megoldást személyre szabottan más-más igényeknél jelenthetnek igazán. Lássunk három e célból létrehozott megtakarítási lehetőséget.

Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ)

A NYESZ azoknak jelent igazán jó megoldást, akik tudnak és mernek önálló befektetési döntéseket hozni, és hosszú távon számolnak értékpapírjaik befektetésével. A NYESZ óriási előnye a hétköznapi értékpapír-számlákhoz képest,hogy az általunk elért hozamon felül még 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírással is segít minket az állam, amit szintén befektethetünk. Ha minden évben 500 ezer forintot helyezünk el a számlánkon, akkor az évente igénybe vehető maximum 100 ezer forintos adójóváírás teljes összegét vehetjük igénybe. Teljes adómentesség csak akkor jár az összegyűlt pénz felvételekor, ha legalább 10 évig volt a pénzünk a NYESZ számlán, és már nyugdíjasok vagyunk.

Nyugdíjbiztosítás

Pénzünk hosszú távon is garantált, a garantált nyugdíjbiztosítás esetén, nem érintheti hátrányosan megtakarításunkat a piacok mozgása. A biztosító hozza meg befektetési döntéseket, így nyugodtak lehetünk abban, hogy szakértőre bízhatjuk pénzünk gyarapítását. Ezen felül, egy olyan nyugdíj-megtakarítási céllal kötött életbiztosításról van szó, amelynek díja után igénybe vehetünk 20 százalék adójóváírást. Legfeljebb 130 ezer forint lehet az évi adókedvezmény mértéke, minden évben 650 ezer forintot kell befizetnünk biztosítási díjként, ha az adókedvezményt teljes mértékben szeretnénk igénybe venni.


Nagyon fontos tudni, ha NYESZ számlánk mellett még rendelkezünk önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári számlával és/vagy nyugdíjbiztosítással is rendelkezünk, abban az esetben nem lépheti túl a 280 ezer forintot az évenkénti adójóváírás mértéke. A nyugdíjbiztosítással összegyűlt pénzt halálunk esetén törvényes örököseink vehetik fel. Mi csak akkor juthatunk hozzá, ha jogosulttá válunk nyugdíjszolgáltatásra vagy öregségi nyugdíjra, vagy ha legalább 40 százalékos mértékben károsodik az egészségi állapotunk. Kivehetjük a pénzünket megtakarítás közben is a szerződésünk visszavásárlásával.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Előnyös az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, mert a befizetések után 20 százalékos adójóváírást vehetünk igénybe. A másik előny, hogy többféle portfólióból is választhatunk, természetesen kockázatvállalási hajlandóságunktól függően, ez nagyban javíthatja a hozamkilátásokat. 150 ezer forint évente az adókedvezmény mértéke, amit akkor vehetünk igénybe teljes mértékben, ha évente 750 ezer forintot fizetünk be.

A szerződéskötéstől számítva 10 év múlva juthatunk hozzá a megtakarított pénzünkhöz, de akkor adót kell fizetnünk utána, ha nem vagyunk még nyugdíjasok. Adómentesség csak akkor jár, ha elérik a nyugdíjkorhatárt és ha előtte önkéntes nyugdíjpénztárban tartották a pénzüket, a 2013 előtt szerződést kötők legalább 3 évig, az utána szerződők pedig legalább 10 évig.

Forrás : penzcentrum.hu
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: