Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. június 20., hétfő

Hogyan lehet tovább dolgozni nyugdíjasként?

Hogyan lehet tovább dolgozni nyugdíjasként?


Sokszor előfordul, hogy valaki a nyugdíjkorhatár betöltése után is szeretne dolgozni, erre van több lehetőség, például igen egyszerű megoldás, hogy újra munkaviszonyt létesít a munkáltatóval megszűnés után rögtön. A D.A.S Jogszervíz szakértője pár tippet ad arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet dolgozni a nyugdíj után.


Amennyiben nem kedvezményes nyugdíjról van szó a versenyszférában korlátozás nélkül lehetséges, ilyenkor természetesen a nyugdíj összege is emelkedik. Ugyancsak törvény határozza meg a mértéket, hangsúlyozzuk, amennyiben nem kedvezményes nyugdíjról van szó, a következők szerint:
Nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összegének az egytizenketted részének 0,5 százalékával emelkedik a nyugellátás
– a nyugdíjasként történt foglalkoztatás esetén,
– – illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenység esetén is.
A rögzített nyugdíj
Ha valaki nem kívánja megszüntetni fennálló munkaviszonyát a nyugdíjkorhatár elérésével, a nyugdíja folyósítás nélküli megállapítását is kérheti. Ezt nevezzük rögzített nyugdíjnak. Nem kell felmondania munkahelyén annak, aki ezzel a lehetőséggel él, és nem minősül nyugdíjasnak, így nem illetik meg az ehhez a jogálláshoz fűződő kedvezmények sem.
Ha további legalább 365 napi szolgálati időt szerez a munka folytatásával és nem kéri a nyugdíja folyósítását (ez idő alatt nem megy nyugdíjba, nem szűnik meg a munkaviszonya), amikor ténylegesen nyugdíjba megy , a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg helyett (ha az számára kedvezőbb) választhatja a nyugdíjkorhatár betöltésére rögzített nyugdíjként kiszámított és az évenkénti emelésekkel növelt nyugdíját. Tehát a számára előnyösebb lehetőséget választhatja. 

Nyilvánvalóan ehhez a lehetőséghez is szükség van arra, hogy az illető betöltse a nyugdíjkorhatárt és meglegyen a legalább húsz év szolgálati.
Azt mindenki maga döntheti el, hogy melyik lehetőséget választja. Érdemes már jó előre utánanézni és konzultálni a munkáltatóval a továbbfoglalkoztatás szándékáról, így a tények ismeretében könnyebben tud választani.
Jó lehetőség a tovább foglalkoztatás
A nyugdíj kiegészítéséhez jó lehetőség a továbbfoglalkoztatás, ennek eldöntéséhez is érdemes konzultálni még a nyugdíjba vonulást megelőzően a nyugdíjfolyósító hatósággal is az összegre vonatkozóan. Így az adatok birtokában még könnyebb a döntést meghozni.
Szintén a hatóság tud iránymutatást adni a szolgálati idő meglétével kapcsolatban, ehhez nyújt nagy segítséget az egyeztető eljárás. Arra kell figyelni, hogy hosszabbak lehetnek az ügyintézési határidők és érdemes jó előre gondoskodni az adminisztratív teendőkről is. Ha valaki előrelátó, és időben tájékozódik könnyebben dönthet arról, hogy még dolgozik a korhatár betöltése után vagy élvezheti a nyugdíjas életet az első perctől.
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: