Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. május 12., csütörtök

Középkorúak, nyugdíj előtt állók figyelem – Simán elbukhatja a nyugdíjat: hajszálon múlhat a megélhetése

Középkorúak, nyugdíj előtt állók figyelem  – Simán elbukhatja a nyugdíjat: hajszálon múlhat a megélhetése


Azok az álláskeresők, akik  nyugdíjas kort hamarosan betöltik a munkaerőpiacon kimondottan hátrányos helyzetben vannak, a fiatalabbakhoz képest, mert  jóval rosszabbak az elhelyezkedési esélyeik. Amellett,  hogy munkanélküliként nem egyszerű a megélhetésük, a munka nélkül töltött évek a későbbi nyugdíj összegét is negatívan befolyásolják. 


Ezek az  emberek lehetetlen helyzetbe kerülnek, a nyugdíj szempontjából fontos évek jövedelme lecsökken, a járulékbefizetés összege is, ezért,ezek a tényezők ellehetetleníti a helyzetüket, nem csak a jelenre, hanem a jövőre nézve is.
Az időseket kevésbé foglalkoztatják
A KSH adataiból kiderül, hogy  európai összehasonlításban különösen alacsonynak számít, és jóval elmarad az európai átlagtól az itthoni idősek foglalkoztatási aránya. Az Európai Unióban az 55-64 éves férfiaknak átlagosan 60 százaléka volt foglalkoztatott státuszú a statisztikai adatok szerint, Magyarországon ennek a fele. A nők szempontjából sem jobb a helyzet, mert el az uniós 45 százaléktól 10 százalékponttal marad el az 55-64 éves nők foglalkoztatási rátája is.
Az álláskereséskor tapasztalható diszkriminációk közül a kor jelentheti a legnagyobb hátrányt. Annak ellenére, hogy a legtöbb munkavállaló nyitott vállalati légkörről számolt be, alkalmanként diszkriminációval is találkoznak. A felmérés szerint
A tapasztalatok szerint a legnagyobb hátrányt itthon és nemzetközi viszonylatban is az életkor jelentheti az álláskeresők esetében, majd ezt követi a nem szerinti megkülönböztetés, illetve a faji megkülönböztetés, ezzel szemben vallási vagy szexuális irányultság miatti diszkrimináció ritkábban éri a dolgozókat világszerte.
Az is kiderült a felmérésekből, hogy sok esetben kevés a cégek számára  az 50 év felettiek szaktudása. Ennek köszönhetően bizonyos munkakörökben, mint fizikai, betanított, gépkezelő, hegesztő, stb. magasabb az idősek foglalkoztatottsági mutatója, ellentétben más nem fizikai munkakörökkel, mint például szellemi munka, értékesítés, adminisztratív, HR, irodai, stb. a fiatalabb munkaerő aránya dominánsabb. Egy új  állás elnyerésénél hátránynak számíthatnak  az idősebbek fizikai- és mentális állapota, a rugalmatlanság, és a foglalkoztatási költségek is, viszont pozitív irányba billentheti a mérleg nyelvét a tapasztalat, a hűség, az évek során megszerzett tudás, és a problémamegoldó készség.
Hajlamosak vagyunk az embereket beskatulyázni anélkül, hogy valóban ismernénk az adott személyt. Ha egy idősebb munkavállaló jelentkezik, rendkívül negatívan befolyásolja ez a hatás a döntéshozókat és nagyon sok esetben ez az oka annak, hogy döntenek a munkáltatók más, fiatalabb munkavállaló mellett döntenek.
A nyugdíjhoz közel álló álláskeresők foglalkoztatása esetén a munkáltató támogatást kaphat
  • aki álláskeresési járadékban legalább 45 napon keresztül részesült,
  • kimerítette az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát,
  • 3 éven belül elérték azt az életkort az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően, amikor az öregségi nyugdíjra való jogosultságuk eléréséig már legfeljebb 5 év van hátra.
  • leghamarabb az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt 5 évvel részesülhetnek az álláskeresők álláskeresési segélyben, és további feltétel, hogy rendelkezzen az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idővel.
  • További feltétel, csak álláskeresőként regisztrált magánszemélyek vehetik igénybe, akik rendelkeznek az ellátás megállapításához szükséges törvényi feltételekkel.
Az álláskeresési segély összege
  • a mértéke a kérelem benyújtásának időpontjában hatályos kötelező legkisebb munkabér 40 százaléka,
  • addig az időpontig terjed az időtartama, amikor az álláskereső öregségi nyugdíjra jogosulttá válik.
  • naptári hónapra kerül megállapításra az álláskeresési segély összege, ezért töredék hónap esetén a megállapított összeg harmincad része, az egy napra járó álláskeresési segély összege. Ilyen  esetben a napi összeget kel  alapul venni az adott hónapra járó álláskeresési segély  kiszámításához.
  • nem állapítható meg álláskeresési segély annak, aki korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül.
Az álláskeresési segély folyósításának kezdő időpontja
  • az ellátás iránti kérelem benyújtását követő nap.  Az öregségi nyugdíjra való jogosultság időpontjának eléréséig lehet folyósítani az ellátást az álláskereső részére. Hamarabb kell megszüntetni az álláskeresési segélyt,
  • ha a megváltozott munkaképességű személyek ellátására szerez jogosultságot az álláskereső, akkor meg kell szüntetni az álláskeresési segély folyósítását.
  • az ellátás nettó összegét pénzben kapják meg a jogosultak,
  • biztosítottakká válnak az álláskeresők,a társadalombiztosítási jogszabályok rendelkezései alapján, az ellátás folyósításának időtartamára, így jogosultak erre az időtartamra az egészségügyi szolgáltatásokra és nagyon fontos, hogy az ellátás folyósításának időtartamával az öregségi nyugdíjukhoz további szolgálati időt is szereznek.

Más lehetőségek
Sokkal  jobban segítené az idősebbek elhelyezkedését, más foglalkoztatási formákat is alkalmaznának a megszokott teljes foglalkoztatás mellett, mint például a részmunkaidő, a távmunka/otthoni munka,  a nyugdíj melletti foglalkoztatás és a munkaerő-kölcsönzés is.
A kutatások szerint a foglalkoztathatóság esélye jelentősen javulna a magasabb képzettséggel is, növelhetik az elhelyezkedési esélyeket még idősebb korban is: a felsőfokú tanulmányok, a rendszeres továbbképzések és esetleg újabb szakmák elsajátítása.

Szponzorát linkek: