Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. április 21., csütörtök

Középkorúak, nyugdíj előtt állók figyelem – több pénzt jelentő éveket hozhat ha ezt elvégzi! – INGYENES!


Középkorúak, nyugdíj előtt állók figyelem – több pénzt jelentő éveket hozhat ha ezt elvégzi! – INGYENES!


Nyugdíj: éveket hozhat az egyeztetés

 Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság megkezdte az adategyeztetést, annak érdekében, hogy azok akik nemsokára nyugdíjba vonulnak tisztába legyenek azzal, hogy a nyugdíjnyilvántartásban hány év szolgálati idő és mennyi kereset szerepel:


Több mint 70 ezer eljárás indult már, ezt nem kell külön kérvényezni, hanem hivatalból kezdik meg az adatgyűjtést. Ezután értesítést kap az ügyfél, arról, hogy milyen adatok szerepelnek a nyilvántartásban a foglalkoztatók adatszolgáltatásai alapján.

 Azt a célt szolgálja ez a szolgáltatás, hogy időben feltárják az esetleges hibákat, hiányosságokat, így már az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig van idő pótolni, korrigálni az adatokat.Most először az 1955-59 között születettek adatait egyeztetik, az ONYF tájékoztatott arról, hogy már 65 ezer személy vehette kézhez a kimutatást, és ebből közel 7 ezer eljárás már lezárult. Az 1955-59 között születettek esetében 400 ezer személy esetében kell lefolytatni az eljárást, de biztosítottak arról mindenkit, hogy az eljárás ütemezetten zajlik, és mindig előre 1-2 hónappal megkapják az érintett személyek az értesítést. 2 év áll a hatóság rendelkezésére, hogy az érintett a korosztálynál lebonyolítsa az eljárást, de 2016. december 31.-ig minden érintettnél a folyamatot el kell kezdeni.

 Már az eddigi 7 ezer eljárásban is sikerült nagyon sok problémát rendezni. Például volt olyan nő, akinek a diákként végzett nyári munkát az eljárás során számították be a szolgálati idejébe, ennek köszönhetően ő sokkal korábban lett jogosult a nők kedvezményes nyugdíjára, így sikerült elkerülnie a munkahelyén zajló létszámleépítést.

 Előfordult olyan eset, hogy egy hajléktalan minden munkával kapcsolatos iratát elveszítette, ezért meggyőződése volt, hogy nem jogosult semmilyen ellátásra. De az eljárás során kiderült, hogy nem vesztette el a jogát a járandóságra még így sem.

 A főigazgatóság hangsúlyozza,
hogy nagyon fontos minden jogszerző munka összeszedése, mert a gyakorlat bebizonyította, hogy néhány nap alkalmi foglalkoztatás beszámítása is „évet adott”, így minden elismert teljes év után két százalékkal emelkedett a nyugdíj összege.
Kiderült az is az eljárások lefolytatásánál, hogy sok esetben nem szerepelnek a nyilvántartásban olyan, egyébként szolgálati időnek minősülő időtartamok, mint a felsőfokú tanulmányok vagy a sorkatonai idő, mert ezeket az adatokat nem a foglalkoztatóknak kellett jelenteniük, hanem az érintettnek, mert ezek az időszakok nem köthetők munkaviszonyhoz. Az adategyeztetési eljárás során ezt is lehet rendezni, elég ha benyújtja a személy a leckekönyvet,vagy a katonakönyvet. Akkor sem történik baj, ha valakinek nincs megfelelő igazolása a munkával töltött időszakokról, ha ezt jelzi a hivatalnak akkor az beszerzi azokat, és bejegyzi a nyilvántartásba.

 Az eljárás úgy kezdődik,
hogy először minden biztosított tájékoztató levelet kap a lakóhelye szerinti illetékes megyei nyugdíj-biztosítási igazgatóságtól, az adategyeztetés megkezdéséről. Ez után a személynek a hivatal részletes kimutatást küld azokról a szolgálati időről és kereseti adatokról, amelyeket a nyugdíjbiztosító nyilvántart munkáltatók bejelentése alapján.

 A kimutatás pontosan tartalmazza:

 a biztosításban töltött időszakokat,
 az egyéb szolgálati időket,
 a nők esetében a kedvezményes nyugdíjhoz figyelembe vehető jogosultsági időket,
 a foglalkoztatók adatait.
 Még az is szerepel a kimutatásban, hogy mennyi volt az érintett személy 1987. december 31. utáni időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles keresete, és a foglalkoztató mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be utána.

 Hatvan napja van a kimutatás átvétele után az érintettnek arra, hogy jelezze az eltérést a hatóságnak, ha vannak bizonyító erejű iratai (foglalkoztatói igazolás, társadalombiztosítási kiskönyv, munkakönyv) azokat megküldje a hatóságnak.

 Ha nincs ilyen irat a tulajdonában, akkor jeleznie kell, és ennek alapján a hivatal vizsgálja ki az ügyet:

 megkeresi a volt foglalkoztatót,
 annak megszűnése esetén a jogutódot,
 iratmegőrzőt,
 ellenőrzés útján beszerzi az ügyfél által beszámítani kért adatokat.

 Az 1955-ben születettek 2019-ben, az 1956-osok 2020-ban, 1957-esek 2022-ben, az 1958-asok 2023-ban, az 1959-esek pedig 2024-ben töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt,addig még van idő, jóval előtte tisztázni lehet az esetleges eltéréseket és pótolni lehet a hiányzó dokumentumokat, adatokat.

 A cikk az mno.hu cikke alapján készült.
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: