Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. március 12., szombat

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX LEGELSŐ INTŐJELEI, AMIKET NEM SZABAD FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI!

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX LEGELSŐ INTŐJELEI, AMIKET NEM SZABAD FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI!


A szklerózis multiplex egy idegrendszeri megbetegedés, amit - sok másik komoly betegséghez hasonlóan - sokszor későn vesznek csak észre, amikor már súlyos stádiumban van.

A szklerózis multiplex egy krónikus, az idegrendszer fehérállományának gyulladásával járó megbetegedés. A gyulladás miatt károsodnak az idegsejtek, és az őket körülvevő myelin-hüvely.



Leggyakrabban a fiatal felnőtteknél jelentkezik, és a szövetkárosodás miatt végleges rokkantsághoz vezet. Az általános tünetei a következők:

szemproblémák, látóideg-gyulladás
kar- és lábgyengeség
zsibbadtság
egyensúlyvesztés
izomgörcsök
járászavarok
vizelettartási panaszok, székrekedés
érzékelési zavarok, égő érzés
indokolatlan fájdalom bárhol
beszédnehézség
impotencia, csökkent libidó
gyakori szédülés


A szklerózis multiplex autoimmun betegség, vagyis a test a saját idegsejtjei ellen fordul, a fehérállomány állandó gyulladásban van. Az úgynevezett myelin-hüvely az idegsejtek szárát "leszigetelő" zsíros anyag. A szigetelés nem folyamatos, így ezeket a hüvelyeket kénytelen "átugrani" az ingerület, gyorsabbá válik. A gyors ingerületvezetés a feltétele a finom mozgásoknak. Ha a myelin hegessé válik a gyulladás miatt, akkor a beteg nem lesz képes finom, apró mozgásokat végezni.


A diagnózis felállításában nagyon sokat segítenek a szemproblémás tünetek. Ilyenkor érdemes egy neurológiai központban elvégeztetni a szemvizsgálatot, hiszen ott ki tudják zárni a szklerózis multiplexet.

A cikk és fotó forrása: tudnodkell.info

Szponzorát linkek: