Üdvözöljük a nyugdíjasinfó weboldalon!

Ez a weboldal azért készült, hogy valós információkkal lássa el a nyugdíjasokat, és a nyugdíjba vonulókat.

Itt olvashat cikket a nyugdíjakról, nyugdíjemelésekről, nyugdíjbiztosításról is. De megtalálható nyugdíjaskénti munkavállaláshoz szükséges információk is.

Akik  csak most mennek nyugdíjba (esetleg még nyugdíj előtt állnak), azoknak is sok hasznos információkat szolgál a nyugdíjasinfó oldalunk.

 


Szponzorát linkek:

2016. január 19., kedd

Óriási hír – elindult az új NŐK 40+ Program – Siessen, le ne maradjon! – HIVATALOS RÉSZLETEK!

Óriási hír – elindult az új NŐK 40+ Program – Siessen, le ne maradjon! – HIVATALOS RÉSZLETEK!

Tájékoztató a „Nők 40+” központi munkaerő-piaci program indításáról.
A Nők 40+” központi munkaerő-piaci program célja az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem rendelkező nők foglalkoztatásának elősegítése, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó jogosultsági idő megszerzése.


A munkaerő-piaci program 2016. január 1-jétől 2016. április 30-ig tart. A programba vonásra 2015. december 21-től 2016. április 30-ig van lehetőség. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a programot.
I. A program célja
A program célja az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem rendelkező nők foglalkoztatásának elősegítése, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó jogosultsági idő megszerzése.
II. A program célcsoportja
A program célcsoportjába azok a legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskereső nők tartoznak, akik:
60. életévüket betöltötték, ők jogosultsági idejükre való tekintet nélkül beléphetnek a programba.
az 55. életévüket betöltött nők esetében a legalább 37 év jogosultsági idővel rendelkező álláskeresők képzik a további célcsoportot.
III. A program elemei
1. Munkaerő-piaci szolgáltatások
A járási (fővárosi kerületi) hivatalok foglalkoztatási osztályai a program keretében általános és a helyi sajátosságokra is kitérő munkaerő-piaci információt nyújtanak. Ezt követően a beérkezett munkaerőigények alapján munkaerő közvetítést végeznek a legoptimálisabb elhelyezés érdekében.
2. Bérköltség támogatás
A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó nők munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a munkabér és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 %-a kerül megtérítésre.
Tekintettel arra, hogy a célcsoport tagjai a program kezdetekor is legalább 55 év felettiek, esetükben a munkáltatók érvényesíteni tudják a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében nyújtott adókedvezményt (a 2011. évi CLVI. törvény 463/A. §-a alapján nem költségvetési szerv), ami 100 000 Ft munkabér összegéig 14,5 %, azaz e körben szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség csak részben keletkezik.
Az előzőek alapján, hogy a foglalkoztatás az eredeti céloknak megfelelően megvalósulhasson, azon érintett foglalkoztatók (költségvetési szerv, pl.: a helyi önkormányzatok) esetében, akik nem tudják érvényesíteni a Munkahelyvédelmi Akcióterv által biztosított adókedvezményt, a felmerülő szociális hozzájárulási adó tényleges összegét az NFA-ból támogatásként biztosítjuk.
A támogatás megállapítása során havi munkabérként legfeljebb a 2015. évi garantált bérminimum 120%-a, azaz legfeljebb 146 400,- Ft vehető figyelembe, amely összegen felül kerül megtérítésre a szociális hozzájárulási adó. A program keretében főszabály szerint a teljes munkaidős, napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, de lehetőség van részmunkaidős (napi 4-6 órás) munkavégzés támogatására is.
A támogatás időtartama egyénenként legfeljebb 8 hónap lehet, ugyanakkor a továbbfoglalkoztatási kötelezettség időtartamával növelt foglalkoztatás nem lehet több mint a 40 év jogosultsági idő megszerzéséhez hiányzó hónapok száma.
A program keretében nyújtott bérköltség támogatás az 1407/2013 EU bizottsági rendeletben foglaltak szerinti csekély összegű – de minimis – támogatásnak minősül.
A program e változatában a támogatás mellett a munkáltatónak a támogatás időtartamának felével megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.
IV. A támogatás időtartama
A munkaerő-piaci program 2016. január 1-jétől 2016. április 30-ig tart. A programba vonásra 2015. december 21-től 2016. április 30-ig van lehetőség. A program terhére a kötelezettségvállalást legfeljebb 2016. december 31-ig biztosítjuk.

V. A program megvalósítója
A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi/megyei kormányhivatalok és az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási/fővárosi kerületi hivatalok valósítják meg.
A program megvalósítói azok a munkaadók is, akik a támogatott foglalkoztatással biztosítják a 40 évből még hiányzó jogosultsági idő megszerzését. Ugyanakkor a program holtsúlyának csökkentése érdekében a program célcsoportjába tartozó személy munkanélkülivé válását megelőző utolsó munkáltatója részére az érintett álláskereső foglalkoztatásához támogatás nem állapítható meg.
VI. A program forrása, költsége
A program keretében nyújtott támogatások forrását a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglakoztatási alaprész 2016. évi központi kerete terhére. A program összköltsége 1 milliárd Ft, amely a 2016-os évet terheli.
VII. A programtól várt eredmények
A programba a célcsoportnak megfelelő álláskereső nők bevonását és támogatással történő elhelyezkedésük elősegítését tervezzük. Célunk, hogy a támogatásba bevontak többsége megszerezze a nyugdíjazásukhoz szükséges jogosultsági időt.
A programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatás a területileg illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalnál érhető el.
(Nemzetgazdasági Minisztérium)
Forrás : kormany.hu
A cikk forrása: palyazatfigyelo.info

Szponzorát linkek: